Як може ставитися Церква до екстракорпорального запліднення й маніпуляціям з ембріонами людини? Які наслідки й перспективи застосування біотехнологій?

З благословення Святішого патріарха Кирила з 22 по 25 січня 2012 року в Москві пройдуть XX Різдвяні читання. У рамках церковно-медичної секції пройде конференція "Етика й мораль у сучасній медицині». Доповідачі, познайомлять учасників з етичними проблемами, які ставлять перед суспільством новітні репродуктивні та клітинні технології.

У кого з п`яти батьків більше прав на дитину? Не так давно в США пройшов шлюборозлучний процес, і суддя не зміг вирішити - з ким із п`яти батьків повинна залишитися дитина. Розлучалася подружня пара, яка деякий час виховувала свою малолітню дитину. Правда, дитину пара народила не самостійно, а за допомогою послуг сурогатної матері, а для зачаття дитини пара купила генетичний матеріал двох анонімних донорів. Таким чином, подружня пара стала тільки «замовником» дитини, не маючи з нею ніякого ступеня кровного споріднення. При розлученні суддя вирішив, що в «матері-замовника» не більше прав, ніж у біологічній матері. У результаті суд постановив, що в дитини батьків немає зовсім.

Відео дня

На форумі буде представлено проект етичного кодексу православного лікаря, який презентує  доктор філософських наук, завідуюча кафедрою біомедичної етики РНІМУ ім. Пирогова Ірина СУЛУЯНОВА. Також будуть обговорюватися етичні проблеми сучасного акушерства - з доповіддю на цю тему виступить кандидат біологічних наук, співробітник ВІНІТІ РАН Ніна СОКОЛОВА.

Diaconia.ru