ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
В.Ф. ЯНУКОВИЧУ

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Останнім часом на адресу Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Київської Митрополії УПЦ та Юридичного відділу УПЦ надходять чисельні письмові звернення, в яких священно- та церковнослужителі, а також вірні Української Православної Церкви висловлюють своє глибоке занепокоєння ходом виконання Закону України «Про захист персональних даних».

Відео дня

Особливе занепокоєння всієї повноти УПЦ викликає той законодавчий припис цього Закону…, згідно з яким на релігійні організації покладається обов’язок з обробки персональних даних членів релігійних об’єднань або осіб, які підтримують постійні контакти з релігійними об’єднаннями у зв’язку з характером їхньої діяльності.

Без винятку всі сто відсотків респондентів згодні в тому, що даним Законом… «порушуються їхні конституційні свободи і права». Заявники також вважають, що, у такий спосіб, Українська держава намагається встановити тотальний контроль за діяльністю релігійних активістів.

Українська Православна Церква поділяє стурбованість своїх вірних і принагідно хоче нагадати, що всі правовідносини в Україні, пов’язані із свободою совісті й діяльністю релігійних організацій регулюються спеціальним законом — Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», іншими законодавчими актами України, виданими відповідно до нього.

Релігійні організації створюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати й поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Документи, які визначають віросповідну діяльність, регламентують інші внутрішні питання релігійної організації, не підлягають реєстрації у державних органах.

З огляду на зазначені вище законодавчі приписи та зміст положень пункту 7 Статуту про управління Української Православної Церкви, діяльність Української Православної Церкви включає в себе: звершення богослужінь, здійснення таїнств, обрядів, хресних ходів і церемоній; місіонерську діяльність; подвижницьку діяльність (монастирі, скити та ін.); поширення своїх переконань у суспільстві безпосередньо або через засоби масової інформації (газети, журнали, релігійну літературу, теле- і радіопрограми та інші форми поширення масової інформації, у тому числі й власні); справи милосердя та добродійності; релігійну освіту та виховання; паломництво; будівництво нових храмів, інших споруд (церковно-адміністративні споруди, будівлі духовних навчальних закладів, монастирські житлові та господарські приміщення, споруди церковних закладів, підприємств тощо), турботу про реставрацію старих храмів, нагляд за станом архітектурних пам’яток та церковних старожитностей; іншу діяльність, яка відповідає правилам і традиціям Української Православної Церкви.

Отже, на наше глибоке переконання, релігійні організації УПЦ, так само, як і будь-які інші релігійні організації, не тільки не мають права, але й не повинні займатися такою специфічною діяльністю як обробка персональних даних, оскільки, з одного боку, в їхніх установчих документах такого виду діяльність не передбачена, а, з іншого — сам вид такої діяльності суперечить, власне кажучи, задекларованій меті, з якою утворюються і діють релігійні організації, зокрема релігійні організації УПЦ, а саме: сповідувати і поширювати православну християнську віру.

Звертаємо Вашу увагу ще й на той факт, що в усі попередні роки домінуюча в Україні і єдина в нашій державі канонічна православна конфесія — Українська Православна Церква, категорично виступала і тепер виступає проти надання державним органам будь-яких інших відомостей, крім тих, що передбачені Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Наша позиція ґрунтується на тому, що в цілому Церква не є юридичною особою; священно- і церковнослужителі за своїм статусом не є найманими працівниками. Вони виконують свої службові обов’язки виключно на засадах відповідних приписів внутрішньо-церковних настанов, здебільшого безплатно; кількісний і якісний склад 95% релігійних організацій УПЦ, зокрема парафій, не мають фіксованого членства.

Українська Православна Церква просить Вас поставитися з розумінням до нашої позиції і висловити свою думку щодо доводів, викладених у цьому листі.

Прикликаємо на Ваші труди Боже благословення.

З глибокою повагою,
від імені Священного Синоду УПЦ -

+ МИТРОФАН
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ,
АРХІЄПИСКОП БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ І БОГУСЛАВСЬКИЙ

Такого ж змісту листи направлені:

ПРЕМ`ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ
М. Я. АЗАРОВУ

ГОЛОВІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
В. М. ЛИТВИНУ

МІНІСТРУ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ
М. А. КУЛИНЯКУ

МІНІСТРУ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
О. В. ЛАВРИНОВИЧУ

ГОЛОВІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ
МЕРВІНСЬКОМУ О. І.