Патріарх Московський і всієї Русі Кирил назвав користолюбство причиною пороків суспільства і закликав людей до свободи через особисту святість.
Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ.
«Варто сказати про дуже прості і такі важливі слова апостола Павла: "Залиште всякий гнів, лють, злобу, лихослів`я уст ваших, і не кажіть один одному брехні". Якби люди виконали цей заповіт апостола, як змінилося б наше життя! Хіба говорили б ми про корупцію, про бездушність чиновників? Хіба говорили б ми про потоки наклепів і брехні в громадському середовищі, в Інтернеті?» - сказав Патріарх Кирил на своїй проповіді в храмі великомученика Нікіти в Старій Басманній слободі (Москва).
«Нічого цього не було б, якби ми залишили всю скверну, як це нам пропонує апостол. Але залишити ми не можемо, адже ми заклопотані про землю, про влаштування життя, про зарплату, про кар`єру - чим тільки ми не стурбовані », - додав він.
Предстоятель РПЦ нагадав слова святого Івана Златоуста про те, що людина, що живе так, що поклоняється багатьом своїм потребам і устремлінням, втрачає свою свободу, тому що служить не одному, не двом, не трьом панам, а безлічі панів, і кожна його потреба окуповує свідомість людини і направляє її волю до зла.
«Святим стає той, хто знаходить свободу - в першу чергу свободу від зовнішніх обставин, від поневолення зовнішньої щоденної метушні, від служіння мамоні, від служіння всьому тому, що реально поневолює людину», - сказав Патріарх.
Патріарх Кирил підкреслив, що вибудовуючи пріоритети: купуючи землю, працюючи на ній, отримуючи освіту, виховуючи дітей, будуючи собі будинок, роблячи свою кар`єру, не слід забувати найголовнішого - заклику Бога бути з Ним, вірити в Нього, і цій вірі підпорядковувати свою життя.
«Бути святим - значить бути вільною людиною, якою неможливо маніпулювати, яка не є рабом гріха, яка, живучи простим людським життям, маючи і землю, і сім`ю, і автомобіль, і роботу, і гроші на рахунку, залишається вільною людиною, тому що вона підпорядковує себе волі Божій, а все інше вторинне. І найпростіша людина знаходить здатність стати святою, і в неї наче виростають крила - тільки тому, що вона у першу чергу схиляє голову свою перед Богом і приймає Його закон життя », - підкреслив Предстоятель.