«Я хотів би закликати до ще більших зусиль у вихованні дітей, у тому числі невоцерковлених, з виховання молоді, - сказав Патріарх Кирил, звертаючись до учасників братської трапези після Божественної літургії в Богоявленському соборі Ногінська. - Потрібно знаходити правильні способи і засоби роботи з дорослими, особливо з інтелігентними людьми, які, можливо, за своїми переконаннями православні, але за способом життя далеко стоять від Церкви».
«Коли ми говоримо про освіту дорослих, то слід подумати про створення якоїсь просвітницької системи в рамках тих же благочинь, - підкреслив предстоятель РПЦ. - Нам потрібно підвищувати градус інтелектуального та духовного життя в наших парафіях, в наших благочиннях». Можливою формою роботи, на думку Патріарха, могли б стати тематичні семінари різної тривалості - від одного дня до тижня, «особливо в літній час, із залученням духовенства, як церковних, так і світських фахівців, за участю молоді, за участю зацікавлених людей, письменників, акторів, мислителів, політиків».
«Чому б у парафіях всіх благочинь не роздавати за свічковим ящиком програми семінарів, молодіжних таборів - причому не просто розмножені на принтері, а ілюстровані, видрукувані друкарським способом буклети? - продовжив Патріарх. - Чому б не віддрукувати програми чотирьох церковних телеканалів - "Спас", "Союз", "Глас", "Радість моя", - щоб вони лежали в кожній парафії РПЦ? »
Церква зобов`язана сприяти вихованню та освіті свого народу, але поки вона сильно програє в інформаційній діяльності, вважає Патріарх. Аудиторія традиційної проповіді в храмі досить обмежена, до того ж проповідь, як правило, ведеться специфічною мовою, малопереконливою для сучасної людини, в той час як на антицерковну пропаганду, за словами предстоятеля, кинуті вельми значні сили.
«Проти нас працює ціла індустрія, - з тривогою констатував предстоятель РПЦ. - Візьміть Інтернет - 10-15-двадцятитисячні блоги, які працюють проти Церкви. Ми не знаємо, на які гроші це робиться, але факт, що там зневажається ім`я Боже. А ми робимо вигляд, що у нас нічого не відбувається. Так ми всі втратимо. Адже наша молодь не в Церкву приходить, а сидить в Інтернеті - вже і телевізор не дивиться ».
«У нас з вами зараз немає часу на роздуми - ми повинні активно працювати, - звернувся Патріарх Кирил до духовенства. - Ми повинні забути звичні стереотипи - відслужив паніхідку або молебень, грошики отримав, сказав всім "спаси Господи" і пішов спати. Минув той час, якщо ви дійсно дбаєте про Церкву. Ми повинні звертатися до людей поза богослужіння, передаючи їм своє розуміння життя. У нас має бути новий погляд на людину, новий погляд на проблеми, новий погляд на суспільство, а отже, має йти робота».
Благовіст.