Поклоніння мощам святої великомучениці Варвари, день пам’яті якої православний світ відзначає 17 грудня, не передбачає участі в обрядах власників святині. Таку точку зору висловив у інтерв’ю «УНІАН-Релігії» заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків РПЦ протоієрей Микола Балашов.

Водночас він не заперечив, що прихожани храмів УПЦ, які хочуть прикластися до мощів великомучениці в день її пам`яті, можуть зробити це.

«Зрозуміло, це не передбачає участі в тих релігійних обрядах, які відбуваються нинішніми власниками шанованих нами святинь. Коли релігійні дії, що здійснюються на місці перебування святині, зовні настільки схожі на православне богослужіння, я б, аби уникнути всіляких спокус чи невірних тлумачень, зважився піти і поклонитися святій великомучениці хіба лише у поза богослужбовий час», - сказав Микола БАЛАШОВ.

Відео дня

М.БАЛАШОВ навів приклад православної християнської традиції поклоніння святиням древньої Церкви в католицьких храмах Західної Європи.

«Найбільш, мабуть, відомий приклад - це паломництво православних віруючих з різних країн у Барі, де в католицькій базиліці спочивають мощі святителя Миколи Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських», - зазначив отець Микола.

За його словами, там де не надають доступу до християнських святинь, віруючий християнин має внутрішньо помолитися.

«На місці, шанованому як гробниця святого царя і псалмоспівця Давида в Єрусалимі, де відбувається публічне іудейське богослужіння. Або поклонитися чесній главі святого Іоанна Предтечі, яка, за переказами, зберігається в Дамаску на місці, де колись був християнський храм, а в останні тринадцять століть - мечеть Омейядів», - наводить приклад М.БАЛАШОВ.

Додамо, що за традицією 17 грудня тисячі православних християн відвідують Володимирський собор (належить УПЦ КП) , тільки в цей день з`являється можливість прикластися до святих мощів великомучениці у відкритій раці.

*** Майбутня великомучениця Варвара народилася в вельможній сім`ї у 305-311 роках. Виховувалася в язичницькому дусі, але піддала сумніву правдивість еллінських богів і зблизилася з християнами. Батько віддав її на суд правителя Мартіана. Праведниця молилася не за себе, а за ближніх і просила Бога обдарувати її здатністю вгамовувати чужий біль і зцілювати. З тих пір за молитвами до святої Варвари Господь рятує від хвороб і напастей.