C 16 грудня 2011 по 15 січня 2012 року в Москві пройдуть Дні Православної культури.

Захід проводиться Радою опікунів Храму Христа Спасителя за підтримки Московської Патріархії та Уряду Москви з благословення Святійшого патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Організатор заходу - Благодійний фонд "Російська ікона" та Центр витончених мистецтв на Волхонці.

Мета проведення Днів православної культури - сприяти формуванню основ православного світогляду в сучасному громадянському суспільстві, показати історичну цінність православної ікони, як найважливішою цінності культури та мистецтва російського народу, а також надбання держави, сприяти залученню широких верств населення до православної культури, а також повернення в сучасне культурне середовище традиційного російського мистецтва.

Відео дня

Основною подією Днів православної культури стане проведена в Центрі витончених мистецтв комплексу Храму Христа Спасителя на Волхонці, 15 виставка унікальних старовинних православних ікон з приватних колекцій. Усього на 1200 кв. метрах експозиційної площі буде представлено понад 300 ікон різних епох - від XV до ХХ ст.

Також у рамках Днів заплановано проведення круглих столів з питань збереження православної культури, семінари та лекції, присвячені російській іконі, а також експозиція російського народного побуту, виступ фольклорних колективів. У рамках Днів буде також організовано "Біржа праці" для іконописців та реставраторів, показові роботи з написання великоформатної ікони для патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

За підсумками виставки буде виданий зведений каталог про неї і експонованих іконах.

Особливе місце в рамках Днів займе благодійна акція зі збору старовинних ікон для Храму Христа Спасителя, а також збір коштів на реставрацію ікон Храму. Для питань, пов`язаних з проведенням акції, буде організована спеціальна «гаряча лінія».

Виставка та пов`язані з нею заходи Днів православної культури безкоштовні для відвідування і проводитимуться щодня з 10 до 20 години. Вхід у Центр витончених мистецтв із боку вул. Волхонка.

Відкриттю Днів буде присвячена спеціальна прес-конференція організаторів заходу, яка відбудеться 16 грудня 2011 р. в 10-00 в Центрі витончених мистецтв.

З питань участі ЗМІ у прес-конференції та заходи Днів контактний телефон: (915) 242-37-30 - директор благодійного фонду «Російська ікона» БОЙЦОВ Олександр Петрович.

Православие.Ru