Російська православна церква (РПЦ) приділятиме особливу увагу проблемам дітей-сиріт.
"Цілий ряд соборних рішень Російської православної церкви і Синодальні постанови спрямовані на те, щоб стимулювати роботу в цій галузі (захист прав дітей. - Прим ред.), Особливо стосовно дітей-сиріт", - сказав Патріарх Кирил, слова якого наводить ІТАР- ТАСС.
Він також зазначив, що Церква надає великого значення роботі апарату дитячого омбудсмена, до якого "Церква в силу своєї специфіки має безпосередній стосунок ".
За даними Патріарха, на території Росії при РПЦ функціонує 90 притулків, де проживають приблизно 1,5 тис. дітей: приблизно порівну хлопчиків і дівчаток. "Сьогодні разом з Федеральною службою з нагляду в сфері освіти і науки ми здійснюємо ревізію всіх установ, виявляємо слабкі місця, і одночасно у нас з`являється можливість підсумувати позитивний досвід Церкви", - підкреслив він.
Патріарх також зазначив, що високий відсоток дітей з притулків при РПЦ отримують хорошу освіту, близько 30% - вищу, 25-27% - середню спеціальну. Найважливішою стороною діяльності парафій, зазначив Патріарх, є той факт, що на кошти монастирів здійснюється супровід дітей до початку самостійного життя. "Тобто, навіть якщо вони навчаються у вузах, монастирі піклуються про них, матеріально підтримують, дбають про місце проживання, аж до придбання квартир, коли вони вступають в шлюб", - пояснив глава Церкви.
Державних притулків в Росії існує 41, але тільки в половині з них реалізується схема підтримки дітей з боку держави, в 50% випадків - це стосується опікунських сімей, в 34% - якщо юридична особа - притулок.
"Незважаючи на те, що це дуже скромна підтримка, тим не менш Церква з вдячністю сприймає це. Звичайно, було б корисно, якби ця підтримка була збільшена, але одночасно ми намагаємося залучати спонсорів", - зазначив Патріарх Кирил.