Багато киян та гостей міста вже встигло побачити величезну венеціанську карусель, що розташувалася неподалік станції метро «Хрещатик». Але мало хто знає, що це – окраса Благодійного новорічно-різдвяного ярмарку – спільного проекту Української Православної Церкви та Київської міськдержадміністрації.

«Київська карусель» — єдина у своєму роді, принаймні в Україні», — розповів Володимир Сивашенко, голова правління ТОВ «Атракціон-сервіс». «Основні роботи з виготовлення каруселі відбувались в Італії, а на втілення спільного українсько-італійського проекту знадобилось майже 2 роки».

Екзотичний атракціон було встановлено на центральній вулиці столиці 2 грудня 2011 р. з нагоди відкриття Благодійного різдвяного ярмарку. І вже першого дня до нього завітало чимало киян. Перший запуск каруселі був безкоштовний, зараз вартість дитячого квитка: 15 грн., дорослого — 30 грн.

Відео дня

Напередодні відкриття ярмарку заступник голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ ігумен Лонгін (Чернуха) відслужив молебень на початок доброї справи та окропив святою водою атракціон «Київська карусель», а також ярмаркові дерев’яні будиночки.

Якраз в одному з них розташувався Ляльковий будиночок, де поселилися дивакуваті, симпатичні ляльки та милі янголятка. Кожна іграшка — авторська робота, зроблена з душею. У ляльковому будиночку сотні таких добрих іграшок. «Всі — екологічно чисті. Їх шиють з бавовни, льону та шерсті», — запевняє продавець-консультант Віта Данчук. За її словами, іграшки зроблено 15 майстрами з різних куточків України.

Найбільшим попитом зараз користуються ляльки-янголи. «Люди готуються до свят, купують подарунки рідним», — пояснює продавчиня. Утім, інший товар не менш популярний. Наприклад, інтерес у перехожих викликають ляльки-мотанки. Найдешевша мотанка коштує 10 грн. Найдорожча — 1200 грн. «Ціна цілком виправдана, тому що є ручна вишивка», — каже Віта Данчук.

Ціни на Ляльок-Тильд — у тому ж діапазоні, що й на мотанки. Не чули про такі іграшки? Тоді обов’язково завітайте до Лялькового будиночку. Якщо кількома словами, Тильди — це ляльки-«пампушечки», кумедні равлики, сонні янголята, смішні ведмежатка. Їх об’єднує техніка виготовлення. Характерні ознаки Тильд: крапочки-очі та легкий рум’янець.

Окрім ляльок на ярмарку можна придбати освячені продукти, сувенірну продукцію, іграшки, одяг і навіть валянки. Ціни — дуже демократичні. Гості ярмаркового містечка також можуть поласувати свіжою випічкою та гарячим чаєм або кавою.

Поринути в казкову атмосферу можна щодня: ярмарок працює з десятої ранку до десятої вечора.

Благодійна частина ярмарку — збір коштів для онкохворих діток — розпочнеться 16 січня.

«Православіє в Україні»