Патріарх Московський і всієї Русі Кирил закликав віруючих не забувати заслуги покійного предстоятеля Алексія Другого у відродженні церковного життя в Росії.
Патріарх Кирил у понеділок, у третю річницю з дня смерті патріарха Алексія Другого, здійснив панахиду в Богоявленському кафедральному соборі Москви, де похований 15-й предстоятель Російської православної церкви. Алексій Другий, який понад 18 років очолював Російську православну церкву, помер 5 грудня 2008 року на 80-му році життя.
"Ті роки, які випали на долю святійшого патріарха Алексія, були роками особливого історичного значення. То був перелом державного життя, то були найглибші зміни в житті Церкви. І ми повинні віддати подяку Божу за труди покійного святителя, що під його проводом і його омофором Церква наша пройшла через ці складні виклики і випробування. Відкрилося безліч храмів, монастирів, духовних шкіл, Церква посіла гідне місце в житті нашого народу ", - заявив патріарх Кирил після панахиди.
Він зазначив, що нові проблеми, з якими стикається як рядовий віруючий, так і вся Церква, "як би заводять у минуле" заслуги попередніх поколінь.
"Але ця природна реакція людини, пов`язана з обмеженістю людської природи, не повинна у свідомості віруючих людей, особливо церковних, затьмарювати той великий і значний факт, що все, що ми маємо, і все те, на чому ми формуємо свою діяльність сьогодні, є результатом праць попередніх поколінь ", - вважає предстоятель РПЦ.
На панахиді в Богоявленському кафедральному соборі Москви були присутні численні віруючі та духовенство.
*** Патріарх Алексій Другий (у миру Олексій Михайлович Рідігер) - 15-й предстоятель РПЦ з запровадження в 1589 році патріаршества на Русі - народився 23 лютого 1929 року в Таллінні в глибоко віруючій родині. У 1961 році в Троїце-Сергієвій лаврі прийняв чернечий постриг. У тому ж році 32-річний Алексій став єпископом Таллінським і Естонським, а три роки потому архієпископом, керуючим справами Московської патріархії та постійним членом Священного Синоду. У 1968 році, у віці 39 років, архієпископ Алексій був возведений у сан митрополита, через вісім років призначений митрополитом Ленінградським і Новгородським.
На патріарший престол митрополит Ленінградський і Новгородський Алексій був обраний 7 червня 1990 р. рішенням Помісного Собору РПЦ, який відбувся в Троїце-Сергієвій лаврі. Церемонія інтронізації з врученням патріаршого куколю новообраному патріарху Алексію Другому відбулася 10 червня в Богоявленському кафедральному соборі Москви.
З ім`ям Алексія Другого пов`язують духовне відродження Росії. За 18 років його патріаршества Церква отримала можливість здійснювати релігійно-освітню і благодійну діяльність, служіння в лікарнях, будинках престарілих, в армії та в`язницях. Утворено велике число нових єпархій, відновлені і побудовані тисячі храмів і монастирів, відкрито більше сотні духовних навчальних закладів. Знайдені мощі преподобних Серафима Саровського, Максима Грека, Сави Сторожевського, блаженної Матрони. З-за кордону повернуто багато святинь. Алексій Другий висвятив (звів у сан) десятки архієреїв і сотні священиків.
У 1993 році в період суспільно-політичної кризи, що загрожує громадянською війною, патріарх ініціював переговори конфліктуючих сторін і був на них посередником. Він виступав з миротворчими ініціативами в зв`язку з конфліктами на Балканах, вірмено-азербайджанським протистоянням, подіями в Молдові і на Північному Кавказі, ситуацією на Близькому Сході, недавніми військовими діями на території Південної Осетії.
Алексій Другий помер 5 грудня 2008 року в своїй заміській резиденції в Передєлкіно на 80-му році життя і на 19-му році першосвятительського служіння. Його поховали 9 грудня в правому, Благовіщенському приділі Богоявленського (Єлоховського) кафедрального собору Москви. Така була воля покійного предстоятеля.