5 грудня 2011 року виповнюється три роки з дня смерті приснопам`ятного Святішого Патріарха Олексія II. У цей день Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відправив панахиду біля гробниці п`ятнадцятого Патріарха Московського в Благовіщенському приділі Богоявленського кафедрального собору м. Москви. Після закінчення богослужіння Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із коротким словом.

Дякую вам, Високопреосвященний і Преосвященні владики, дорогі отці, матушки ігумені, брати й сестри, за молитву про Святішого Патріарха Олексія, третю річницю смерті якого ми сьогодні молитовно відзначаємо.

Минає час, і нові проблеми, з якими стикається кожен із нас і вся Церква, нібито забирають у минуле все те, що було зроблено нашими попередниками. Але ця природна реакція, пов`язана з обмеженістю людської природи, не повинна затьмарювати у свідомості людей віруючих, особливо церковних, той важливий факт, що все, що ми маємо, і все те, на чому ми формуємо сьогодні свою діяльність, є результатом праці попередніх поколінь. Так живе Церква з часів апостолів, і кожне наступне покоління ієрархів, духовенства, чернецтва, віруючого народу робить свій неповторний внесок у скарбницю церковного будівництва, у творення Церкви Божої.

Відео дня

Роки, які випали на долю Святішого Патріарха Олексія, були часом особливого історичного значення. То був перелом у державному житті, то були глибокі зміни в житті Церкви. І ми повинні віддати подяку Богові за труди покійного святителя, що під його водійством і його омофором Церква наша пройшла через ці складні виклики й випробування. Відкрилося багато храмів, монастирів, духовних шкіл, Церква посіла гідне місце в житті нашого народу. І сьогодні, коли вже на новому рівні історичного розвитку ми стикаємося з новими проблемами, ми повинні, грунтуючись на всій нашій великій історії, на цінностях, створених попередніми поколіннями, іти вперед — з повною смиренністю, зі сподіванням на волю Божу, зі сподіванням на молитви наших попередників, які, безперечно, моляться про Церкву нашу, стоячи перед Богом.

Нехай їх молитвами, нашими молитвами й справами зміцнюється церковне життя. Нехай віра православна проникає в усі пори життя нашого народу, бо лише ця віра дає реальну духовну силу, здатну спонукати людину на великі звершення, на подвиги в ім`я ближнього свого, в ім`я народу свого. Саме так улаштовувалася земля наша. Віримо, що милістю Божою буде так само влаштовуватися і в майбутньому і що Церква Руська нестиме своє служіння, незважаючи ні на які зовнішні обставини, сповнена твердою вірою, що сили адові не переможуть її. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі