Патріарх Московський і всієї Русі Кирил на проповіді в день пам`яті святителя Філарета, митрополита Московського, закликав архіпастирів не шкодувати свого життя заради служіння Господу і бути прикладом для церковних людей. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«Архієрей - це той, на кого дивиться народ, той, хто управляє духовенством, той, хто для всіх повинен бути прикладом. Але не можна бути прикладом, не віддаючи свого життя», - сказав патріарх Кирил у своїй проповіді в Храмі Христа Спасителя.
«Приклад тільки там, де людина не щадить своїх сил, свого часу, щоб служити Господу. Тоді не потрібно ніяких хвалебних промов, ніяких хвалебних статей. Тоді життя священнослужителя, особливо ж архієрея, буде природним чином прикладом для багатьох», - додав він.
Предстоятель РПЦ навів як приклад архієрейського служіння святителя Філарета Московського, який, за словами патріарха, інтелектуально випередив свою епоху, але був не всіма розумілим і піддавався критиці і за життя, і після смерті.
«Справжнє горе священнослужителю, якщо він є спокусою. Якщо Господь, звертаючись до всіх, сказав: "Краще, якби такому спокусникові повісили млинові жорна на шию і кинули у прірву морську", скільки ж ці грізні слова звернені до тих, на кого звернені погляди вірних у пошуках ідеалу життя, в пошуках прикладу!», - зазначив патріарх.
«Сьогоднішній день вчить в першу чергу архіпастирів і пастирів того, що означає взяти на себе відповідальність у служінні Церкві Христовій. Дивний образ і життєвий приклад святителя Філарета дають нам яскраве підтвердження цих вогненних слів Євангелія про світло, про спокуси і про млинові жорна», - наголосив патріарх Кирил.