«Сьогоднішній день, позначений усенародними виборами, у певному сенсі є початком шляху, тому, що країні нашій доведеться дуже багато чого зробити. І від того, зробимо ми це чи не зробимо, залежатиме саме існування Росії — не більше й не менше», — заявив Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил у слові після Літургії в Донському монастирі 4 грудня 2011 року.

«Росія може існувати тільки як велика багатонаціональна держава, або вона не зможе існувати, — переконаний предстоятель Руської Церкви. — Сьогодні народ наш робить вибір, і дай Боже, щоб він став початком шляху, що веде до слави — Божої слави, яка відображається у вірі людей, у їхньому житті й в славі Вітчизни нашої».

«Ми з вами добровільно обрали політичну систему, яка передбачає боротьбу, конкуренцію людей, що об`єдналися в політичні партії. Систему, яка передбачає певне розділення народу й суспільства, — продовжив Святіший Владика. — Я не маю й не можу мати жодних рекомендацій і рецептів політичного характеру, але як пастир я говорю від слова Божого. Дивним чином — випадково, але нічого випадкового не буває — згідно зі Статутом Церкви сьогодні читалося послання апостола Павла до Ефесян, в якому знаходимо такі слова: "Благаю вас зберігати єдність духу в союзі миру" (Еф. 4:3). І сьогодні, звертаючись до народу Росії з цього місця, овіяного славою святителя Тихона, я кажу: зберігайте єдність духу в союзі миру, бо, за словом Божим, не втримається царство, яке розділиться саме в собі (див. Мк. 3:24)».

Відео дня

«І нехай наші розділення, наші політичні пристрасті, наші політичні погляди й переконання ніколи не зруйнують єдності народного життя, від якого залежить процвітання і кожного з нас, і всіх нас разом як народу, і країни нашої, — підсумував Святіший патріарх Кирил.

patriarchia.ru