Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив про те, що більшість суспільних вад викликані самотністю людей, а саме суспільство можна об`єднати тільки навколо добрих справ і співробітництва. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«Багато мук і страждання сучасної людини - від самотності; сучасних суспільств - від поділу. Як багато породжено нашою культурою або, краще сказати, псевдокультурою, стереотипів мислення, поведінки, що створюють багато бар`єрів в житті людського суспільства - політичних, економічних, національних, релігійних, культурних! », - сказав патріарх Кирил у своїй проповіді після літургії в Зачатьївському монастирі Москви .
«Єдиним способом подолати цей поділ є здатність людини пізнати в іншій свого ближнього. Близький - це той, з ким ми готові жити разом, з ким ми готові трудитися разом. Близький - це максимальне вираження людської солідарності », - додав він.
Предстоятель РПЦ наголосив, що суспільство, яке відторгає добро зі свого життя, не має жодних шансів бути єдиним і буде розділятися гріхом і різними вченнями, нездатними об`єднати людей.
«Ніякі вчення людські нездатні виховати в нас справжню солідарність і готовність жити і працювати разом, як тільки слідування Божому закону. Немає іншої сили, яка здатна об`єднати і зберегти наші сім`ї, відносини між подружжям, між батьками та дітьми. Немає іншої сили, яка здатна згуртувати наш народ, як тільки вчинення милості і добра стосовно іншої людини », - сказав патріарх.
«Постараємося побачити в кожній людині не чужого, не відокремленого від нас незнанням, забуттям або скам`янілою нечутливістю, але живу особистість, предмет нашої турботи і нашого добродєланія», - закликав патріарх Кирил.