27 листопада 2011 після закінчення Божественної літургії в соборі Різдва Пресвятої Богородиці Зачатьевского ставропігійного жіночого монастиря м. Москви Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил освятив пам`ятник святителю Алексію, митрополитові Московському, встановлений поблизу обителі.

Пам`ятник засновникові зачатівської обителі від вдячних насельниць зведений у пам`ять 650-річчя монастиря (1360-2010).

Після закінчення чину освячення Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх з коротким словом:

Відео дня

«Сьогодні особливий день для Москви і москвичів. Ми освятили пам`ятник видатному Первосвятителю нерозділеної Руської Православної Церкви, який у своїй особистості пов`язав Київ і Москву, весь простір Святої Русі. В особі святителя Алексія ми також прославляємо великого державного мужа Русі, який сприйняв кермо державного правління в найтяжчий час для Батьківщини нашої, під час іноземної окупації, коли була потрібна особлива мудрість, особлива мужність, особливе смирення, особлива сила духу, щоб захистити народ від набігів чужинців, грабувавших Русь.

Святитель Алексій впорався з усіма завданнями, які перед ним стояли. Він зберіг єдність Руської Церкви, яку також роздирали зарубіжні сили, які прагнули послабити силу і благочестя нашого народу. Він впорався і з державними завданнями, зробивши все для того, щоб татаро-монгольський гніт був не настільки суворий і не викликав незворотні процеси, що можуть погубити народне життя.

Це перший в нашому Першопрестольному граді пам`ятник видатному синові Вітчизни нашої, Первосвятителю землі Руської. Нехай всі ті, хто підходить до цього пам`ятника, навіть якщо вони не знають історії, постараються її пізнати і побачити велику роль Церкви Православної, хранительки землі Руської та держави, створеної зусиллями багатьох поколінь на просторах Святої Русі.

Молитвами святителя Алексія, митрополита Московського, нехай береже Господь Київ, Москву - першопрестольний град наш, єдину святу Руську Православну Церкву і народ, що живе на просторах Святої Русі. Нехай береже вас всіх Господь ».

Седмица.ru