23 листопада, у День народження Блаженнішого Митрополита Володимира, в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври звершується урочиста Божественна літургія, на яку прибувають архієреї Української Православної Церкви, численне духовенство та миряни.

Цього разу помолитися за богослужінням зібралося ще більше віруючих, адже Предстоятель уже майже місяць перебуває в тяжкому стані в лікарні, і йому як ніколи потрібні наші молитви. Тож, незважаючи на робочий день, і великий лаврський храм, і трапезна палата були переповнені.

Як розповіла 67-річна Марія, яка приїхала на Літургію з київського села, вже майже 20 років поспіль вона щороку приїздить до Лаври в день народження Предстоятеля нашої Церкви. «Я співала в храмах 16 років, і завжди в цей день приїжджаю на богослужіння в Лавру. Але про одужання нашого Блаженнішого постійно молюсь, - розповіла вона. - За таку блаженну людину треба молитися не кожного дня, а щосекунди. Лице його завжди сяяло в благодаті і до людей, і до Бога. Будемо вірити, що він одужає і сяятиме ще. Я день і ніч прикликаю Пресвяту Богородицю: «Укріпи його, Пресвята Богородиця, стань у помочі Блаженнішому Митрополиту Володимиру, полегши його немощі...».

Відео дня

Традиційно, і сам Блаженніший Митрополит Володимир був присутній на богослужінні в День свого народження. І хоча за станом здоров’я він не зміг прибути до Лаври, Божественну літургію безпосередньо в лікарняній палаті звершив його секретар архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. За богослужінням Предстоятель причастився Святих Христових Таїн.

Коментуючи стан здоров’я Предстоятеля, владика Олександр зазначив, що до цього часу Блаженніший Митрополит Володимир знаходиться в реанімаційному відділенні. «Його дихання напіввентиляційне - напівсамостійне. Поступово виходить із цього стану. Лікарі дають обнадійливі прогнози, — зазначив він. — Стан тяжкий, але ніхто цього не приховує. Будемо вірити, що всі віруючі люди, незалежно від конфесії, об’єдналися сьогодні в молитві. І ці молитви допоможуть Блаженнішому Митрополитові Володимиру повернутися до своїх справ».

"Православие в Украине"