Католікос Грузії Ілія II прибуває 18 листопада в Москву на день народження предстоятеля РПЦ Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Ілія II на чолі делегації Грузинської православної церкви (ГПЦ) візьме участь у заходах, пов`язаних з відзначенням 65-річчя Патріарха, але він не планує офіційних зустрічей з представниками російського керівництва.
Візит делегації триватиме до 23 листопада. Ілія II і Кирил 20 листопада проведуть спільну службу в московському храмі Христа Спасителя, а 23 листопада - в День Святого Георгія - Ілія II здійснить службу в Москві в грузинському храмі Святого Георгія. Як повідомили представники патріархії, Ілля II також проведе в Москві зустрічі з представниками грузинської діаспори.
Остання зустріч Іллі II та Патріарха Кирила відбулася 26 липня в Києві, де проходили заходи, присвячені пам`яті Святого рівноапостольного князя Володимира та Дня Хрещення Русі. Тоді вони обговорили питання розвитку співробітництва православних Церков двох країн і шляхи вирішення існуючих проблем між Грузинською та Російською православними церквами.
У РПЦ вже відзначили, що візит глави Грузинської православної церкви в Москву зміцнить дружбу двох Церков і, отже, слугуватиме поліпшенню відносин між Росією і Грузією.
"Дуже важливо в часи непростих відносин між Росією і Грузією на політичному рівні вносити якомога більший внесок у зміцнення багатовікових дружніх відносин двох православних Церков. Ні з однією православною Церквою у російської церкви немає такого високого рівня взаємодії, як з грузинською, і це є переконливим доказом того, що вкоріненість в одній вірі дає змогу долати політичні розбіжності ", - сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов.
За словами М.Балашова, відсутність дипломатичних відносин між Росією і Грузією не заважає представникам обох Церков зустрічатися і обговорювати питання взаємодії.
Заступник голови ВЗЦЗ зазначив, що у зв`язку з 65-річчям Патріарха Кирила до Москви також приїдуть предстоятель Польської православної церкви митрополит Варшавський Сава, митрополит Чеських земель і Словаччини Христофор, а також ієрархи Румунської та Болгарської православних церков.
Представник РПЦ наголосив, що у всіх перерахованих країн є "якийсь загальний духовний досвід", оскільки вони "протягом довгого часу жили в умовах суспільного ладу, ідеологічною основою якого був насаджуваний державою атеїзм".
NEWSru