Патріарх Московський і всієї Русі Кирил під час візиту в Антіохійського Патріархату назвав принципи секулярного суспільства, котрі виключають поняття про гріх, що ведуть до кризи і деградації суспільства. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«Що відбувається у світі сьогодні? Повторюється те, що було в Радянському Союзі, тільки без всякого марксизму-ленінізму. Сучасне секулярне суспільство проголошує відносність моралі, посилаючись на свободу і права людини: немає абсолютного критерію розрізнення добра і зла, кожна людина сама в собі носить цей критерій», - сказав патріарх Кирил в своїй промові перед викладачами та учнями Баламандского університету (Ліван).
«І це вважається досягненням епохи, в якій ми живемо. Тієї самої епохи, яка у філософів отримала найменування постмодерн. Вибирай будь-яку модель поведінки, є тільки одна умова: твоя свобода не повинна обмежувати свободу іншої людини», - додав він.
Предстоятель РПЦ зазначив, що з секулярної точки зору абсолютно байдуже, у що людина вірить, які її ідеали, грішать люди, або борються з гріхом, розвиваються вони морально або деградують, а єдиними обмеженнями є законність і дотримання прав інших людей.
«А як же добро і зло? А як же гріх? Немає гріха - є плюралізм поглядів, є свобода особистості. І поняття гріха йде з сучасного секулярного суспільства. Що тоді означає моральна досконалість особистості? Не ясно. До чого призводить таке розуміння свободи, відірване від об`єктивного критерію розрізнення добра і зла? Воно призводить до глибокої кризи людської особистості», - сказав патріарх.
«Традиційні релігії зберігають критерій розрізнення добра і зла. І в цьому сенсі і у християнських Церков, і в ісламського співтовариства є сьогодні спільне завдання сказати сучасній людині, що без здатності відрізняти добро від зла людська особистість деградує, а разом з нею - суспільство, і без неї ми не вийдемо з перманентної кризи», - підсумував патріарх Кирил.