Патріарх РПЦ Кирил вважає, що настав час для розвинених країн подумати про перегляд основ глобального розвитку, повідомляє Портал-кредо.
"Мені здається, що було б великим досягненням, у тому числі в наших спільних з вами зусиллях, якби в рамках "двадцятки" було розпочато серйозний діалог про цінності соціально-економічного розвитку, про етичні цінності у зв`язку з економічною діяльністю людини", - сказав глава РПЦ МП у Москві на зустрічі з учасниками російсько-італійського симпозіуму, присвяченого етиці банківської діяльності.
На його думку, Росія та Італія могли б стати "важливими інструментами в цьому процесі". "Міжнародні організації, держави, бізнес-корпорації, громадськість разом з релігійними інституціями повинні брати участь у визначенні правил гри і моральних критеріїв, за якими має відбуватися світовий економічний розвиток", - переконаний Патріарх Кирил. Глава РПЦ вважає, що людство має право "принаймні мріяти про те, щоб правилом роботи комерційних організацій стало дотримання усталених норм моральності".
"Напруга, труднощі зростають у глобальному масштабі, і в першу чергу між багатими і бідними країнами, але також і всередині навіть процвітаючих країн ми бачимо зростання соціальної напруженості, яка в деяких випадках призводить до відкритих конфліктів і насильства", - констатував предстоятель РПЦ. В умовах кризи не завжди ефективно діють міжнародні організації та національні уряди, вважає він, і "традиційна система врегулювання міжнародних конфліктів і суперечок проявляє свою неефективність".