Вранці в п’ятницю, 11 листопада, десницю великомученика Димитрія Солунського доставлять до храму на честь Всіх святих, що на місці будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового. Із розкладом богослужінь у храмі на час перебування ковчегу з мощами святого можна ознайомитись на сайті Кафедрального собору.

У вівторок, 8 листопада, сам святий великомученик Димитрій Солунський у свій день пам’яті молився разом з українськими віруючими.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, голова делегації Еладської Православної Церкви, який супроводжує правицю святого, митрополит Верейський, Наусський і Комбанійський Пантелеімон та єпископ Васильківський Пантелеімон звершили Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври.

Відео дня

Архіпастирі, члени делегації та насельники Лаври за богослужінням молилися також за здоров‘я Предстоятеля Української Православної Церкви.

У понеділок, 7 листопада, напередодні вшанування пам`яті великомученика Димитрія Солунського, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, до Києва прибула правиця святого великомученика Димитрія, — повідомляє офіційний сайт УПЦ.

В аеропорту «Бориспіль» делегацію Еладської Православної Церкви на чолі з митрополитом Верейським, Наусським і Комбанійським Пантелеімоном зустрів голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Велика християнська святиня була доставлена до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де біля Святих воріт її зустріли духовенство та віруючі. Перед мощами великомученика Димитрія на Соборній площі монастиря був відправлений молебень, наприкінці якого керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан звернувся до присутніх, наголосивши, що сьогодні Києво-Печерська Лавра, а разом із нею уся Українська Православна Церква радіє, приймаючи загальнохристиянську святиню – десницю святого великомученика Димитрія Солунського. Адже, За словами владики, подібні зустрічі утверджують віру Христову на землі та єдність Святої Православної Церкви.

Також архієпископ Митрофан від імені Предстоятеля Української Православної Церкви подякував митрополиту Пантелеімону за можливість перебування мощей великомученика Димитрія в Україні.

У свою чергу, до присутніх звернувся голова грецької делегації митрополит Верейський, Наусський і Комбанійський Пантелеімон: «Тисячі віруючих приходять до храму святого Димитрія, до його гробниці, щоб по краплині зібрати те миро, яке виточають його святі мощі. Я бажаю, щоб те миро, яке до цих пір виточають мощі великомученика, наповнило душі віруючих Української Православної Церкви, а особливо, зцілило Блаженнішого Митрополита Володимира. А також, щоб цей благодатний святий, який своїми мощами нині перебуває тут, допоміг усім тим людям, котрі будуть приходити до нього зі своїми радостями, проблемами та проханнями».

Цього ж дня ввечері у Трапезному храмі була відслужена Мала вечірня з читанням акафісту та Всенічне бдіння. Потім десницю перенесуть у Хрестовоздвиженський храм, де вона й буде перебувати протягом наступних трьох днів (щодня о 13:00 та 18:00 служаться акафісти).

Після всенощної ковчег із святинею було доставлено до лікарні, де перебуває Блаженніший Митрополит Володимир. Предстоятель вклонився мощам великомученика Димитрія Солунського, після чого вони їх знов доставили до Лаври — у Хрестовоздвиженський храм.

***

Нагадаємо, що протягом місяця — з 7 листопада по 7 грудня — з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира в Україні перебуватиме велика християнська святиня — десниця великомученика Димитрія Солунського, заступника воїнів і градоначальників.

Зокрема, 7-10 листопада святиня перебуватиме в Києво-Печерській Лаврі; 11-17 листопада — в храмі на честь Всіх святих, що на місці будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового; 18 листопада — у Спасо-Преображенському храмі на Теремках-2; 19 листопада-7 грудня — у православних храмах інших міст України.

Ознайомитись із повним розкладом перебування святині в Україні можна на офіційному сайті УПЦ.

***

Святий великомученик Димитрій Солунський був сином римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були таємними християнами. Ставши проконсулом, Димитрій замість того, щоб гнати й страчувати християн, навпаки вчив жителів міста християнській вірі й викорінював язичництво й ідолопоклонство.

Коли Максиміліан довідався, що новопризначений їм проконсул — християнин, і багатьох римських підданих навернув у християнство, гніву імператора не було межі. Він вирішив вести армію, щоб розправитися із солунськими християнами. Довідавшись про це, святий Димитрій завчасно повелів роздати своє майно злиденним, а сам у молитві почав готувати себе до прийняття мученицької смерті.

Максиміліан наказав кинути сповідника в темницю. На світанку 26 жовтня (8 листопада по н. ст.) 306 року в підземну темницю святого в`язня з`явилися воїни й простромили його списами. Тіло святого великомученика Димитрія було викинуто на поживу диким звірам, але солунські християни взяли його й таємно віддали землі.

При святому рівноапостольному Костянтині (306-337) над могилою святого Димитрія була споруджена церква. Сто років потому, при будівництві нового величного храму, на цьому місці знайдені були нетлінні мощі святого мученика.

З ім`ям святого пов`язані перші ж сторінки руського літопису. Коли Віщий Олег розгромив греків під Константинополем, як повідомляє літопис, «убоялись греки и говорили: это не Олег, но святой Димитрий послан на нас от Бога». Руські воїни завжди вірили, що вони перебувають під особливим заступництвом святого великомученика Димитрія.

Церковне шанування святого великомученика Димитрія в Православній Церкві почалося відразу після Хрещення Русі. До початку 70-х років ХI ст. відноситься заснування Димитрієвського монастиря в Києві, відомого згодом як Михайлівський Златоверхий монастир. Обитель була збудована сином святого князя Ярослава Мудрого, великим князем Ізяславом, у Хрещенні Димитрієм († 1078). Мозаїчна ікона святого Димитрія Солунського з монастиря збереглася до наших днів і перебуває в Москві в Третяковській галереї.

Православіє в Україні