Патріарх Московський і всієї Русі Кирил вважає, що однією з причин кризових явищ в економіці є ігнорування морального виміру бізнес-діяльності.
Про це «УНІАН-Релігії» повідомили у Синодальному інформаційному відділі Московського Патріархату РПЦ.
«Ефективний бізнес не повинен бути орієнтований виключно на отримання прибутку, але зобов`язаний бути також соціально відповідальним. Це додає економіці гуманістичного виміру, і, поза сумнівом, слугує джерелом натхнення для тих, хто трудиться у сфері економіки», - сказав патріарх Кирил в ході зустрічі з учасниками російсько-італійського симпозіуму «Етичні аспекти банківської діяльності та соціальна роль банків: досвід Росії та Італії».
«Хотів би привести слова великого російського філософа Володимира Соловйова, який понад століття тому сказав таке: "Християнський ідеал народного господарства заснований на грунті безумовної справедливості". Якби ці слова знайшли в той час застосування в суспільному житті Росії, то, можливо, ми б уникли революції», - додав патріарх.
Предстоятель РПЦ висловив стурбованість тим, що економічна криза виявила світоглядну і ціннісну кризу сучасних людей і сучасних товариств. Однією з причин кризових явищ в економіці він назвав деградацію моральної мотивації господарювання.
«Єдиним сильним мотивом розвитку економіки сьогодні в більшості випадків є отримання прибутку, а слідом за отриманням прибутку - зростання рівня споживання. Одне підштовхує інше, і людство не може вийти з цього порочного кола», - сказав патріарх Кирил.
«Усім потрібно якомога більше грошей, і в першу чергу для того, щоб більше витрачати. Думаю, саме тому для Церкви, для всіх християн сьогодні настав дуже відповідальний час, коли ми повинні говорити про цінності, які людству слід розглядати як орієнтири, у тому числі в контексті економічної діяльності», - підкреслив патріарх.