«Молитва має велику силу, але є умова, якої слід дотримуватись, щоб Бог відповів на нашу молитву», - сказав патріарх Московський і всієї Русі Кирил у своєму пастирському слові 6 листопада, в день святкування ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» після Божественної літургії на Великій Ординці. Про це "УНІАН-Релігії" повідомили в прес-службі патріарха Московського і всієї Русі.
Святіший нагадав притчу Спасителя про багача і Лазаря з Євангелія від Луки - одне з небагатьох місць в Священному Писанні, де відкривається таємниця загробного життя.
«Ніякими людськими словами, ніякими людськими знаннями, категоріями думки неможливо мабуть виразити, що є світ після фізичної смерті людини. Тому Господь розповідає притчу про багатого чоловіка, який жив у своє задоволення, і про нещасного голодного Лазаря, який лежав, покритий струпами, біля входу в будинок багатія. А після смерті нещасний Лазар - той, що був у струпах, приниження, безвладний - опинився на лоні Авраама, в Царстві Небесному; а багатий, успішний чоловік опинився в пеклі », - нагадав патріарх Кирил.
При цьому він назвав умову, коли Бог чує нашу молитву - слова святителя Кипріяна Карфагенського: «Якщо ми не чуємо моління бідних, то не заслуговуємо і того, щоб Бог почув нашу молитву».
Патріарх зазначив, що ці слова перегукуються з «золотим» правилом життя, сформульованим у Євангелії: «Як хочеш, щоб із тобою чинили люди, так і ти роби з ними» (див. Мт. 7:12).
«Як ти хочеш, щоб з тобою чинив Господь, так і ти роби з людьми, тому що саме в образі ближнього - є Господь. А якщо ми байдужі до страждання інших людей, якщо серце наше глухе і нечує людської біди, людської потреби, то даремно ми будемо молитися, марно будемо плакати - то будуть крокодилячі сльози, то будуть сльози про самих себе, сльози, які Богу неугодні. Наша молитва повинна супроводжуватися допомогою нашим ближнім, любов`ю до них », - сказав Святійший.
«Не може бути молитви без добрих справ, не може бути надії на порятунок без добрих справ, бо без добрих справ мертва віра (див. Як. 2:17)», - підкреслив патріарх Кирил.