Ця виставка поєднала тисячолітню віру і високі технології. На вході - чудотворна ікона Тихвінської Божої Матері (до неї з ранку вишикувалася черга), всередині - звіт про останнє 20-річчя РПЦ, зроблений у максимально доступній і видовищній формі.
Виставка «Православна Русь» покликана показати ступінь модернізації РПЦ - сотні великих екранів та плазмові панелі. Як кажуть святі отці, нинішній молоді важко розуміти довгі тексти. Формат Інтернету їй ближче. І церква готова йти назустріч молодим.
Імена новомучеників на тлі палаючої свічки, фігури убієнної царської сім`ї, приклади сучасного іконопису і фотографії відновлених за ці роки храмів. Православ`я залишається однією з провідних релігій світу - про це сьогодні в «Манежі» розповіли президенту. Разом зі святійшим патріархом КИРИЛОМ Дмитро МЕДВЕДЄВ знайшов присутність нашої церкви навіть на Антарктиді.
Руська православна церква відроджується, і про масштаб цього відродження сьогодні говорив глава Російської держави.
Дмитро МЕДВЕДЄВ, президент РФ: «З точки зору моїх відчуттів, як православної людини, це просто диво. Відверто кажучи, я не міг собі уявити 15-20 років тому, що відновлення, пошук віри для величезної кількості наших співгромадян піде такими темпами ».
Світська і духовна влада останні 20 років живуть у злагоді. Період войовничого атеїзму - в минулому.
КИРИЛ, патріарх Московський і всієї Русі: «Можна було б собі уявити, що в центрі Москви, поруч із Кремлівської стіною - глава держави, патріарх і народ Божий? Уявити собі це, коли Ви вчилися, і коли я вчився і почав працювати, було неможливо. Значить, відбулося щось важливе на стику церковно-державних відносин».
Основи релігійної культури вивчаються вже в 10 тисячах шкіл Росії. І, за словами президента, це тільки початок. Створюється інститут капеланів в армії, але от з цим є проблеми. Як сказали президентові, зарплата священиків у військах мізерна, хоча в Міністерстві оборони говорять про зворотне.
Дмитро МЕДВЕДЄВ, президент РФ: «Хтось когось обманює. Я спеціально ставив це питання міністру оборони. Він запевнив мене, що якщо не цю секунду, то, починаючи з наступного року, заробітна плата капеланів і тих, хто служить в підрозділах Міноборони - православних священиків, а також представників мусульманської церкви буде в районі 40 тисяч рублів. Тобто вона буде приблизно відповідати рівню доходу, який буде мати лейтенант».
Насправді все виявилося не зовсім так. Дмитро МЕДВЕДЄВ пообіцяв розібратися з цим.
Пізніше президента запитали про те, як він ставиться до створення якоїсь структури, яка могла б вплинути на інформаційну політику телеканалів. Деяких з присутніх не влаштовує якість телепрограм. На що Дмитро МЕДВЕДЄВ відповів, що все залежить від людей. Гонитва за рейтингами не може бути самоціллю. А на телебаченні світ клином не зійшовся. Молодь же зараз все більше черпає інформацію з Інтернету.
Як зауважив президент, роль православ`я для Росії від цього не зміниться. Адже наша церква - хранителька цінностей, властивих російському народу. І немає ніякого протиріччя в тому, що наша країна багатонаціональна, а православ`я - не єдина релігія. Головне ж у тому, як сказав патріарх КИРИЛ, щоб разом з церквою відродилася і свята Русь.
НТВ