4 листопада 2011 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив церемонію відкриття X церковно-громадської виставки-форуму «Православна Русь — до Дня народної єдності» в Центральному виставковому залі «Манеж».

Виставка приурочена до двох свят, які відзначаються 4 листопада в Росії: державного — Дня народної єдності і церковного — на честь Казанської ікони Божої Матері. Виставка-форум є центральною подією святкування Дня народної єдності в Росії та наймасштабнішим у Росії церковно-громадським проектом.

Основна тема виставкового проекту цього року — «Руська Православна Церква — підсумки двадцятиріччя: 1991-2011 роки».

Відео дня

Біля входу до ЦВЗ «Манеж» Святішого Патріарха Кирила зустрічали заступник голови Уряду Російської Федерації О.Д. ЖУКОВ, президент Виставкової компанії «Рестек» С.М.ТРИФОНОВ та відповідальний секретар Патріаршої ради з культури архімандрит Тихон (ШЕВЧУКОВ). Святіший Патріарх і О.Д.ЖУКОВ перерізали червону стрічку. У фойє Його Святість вітали діти — парафіяни храмів Української Православної Церкви. У виставковому залі Предстоятель вклонився чудотворній Тихвінській іконі Божої Матері.

Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із вітальним словом. Послання Президента Росії Д.А. МЕДВЕДЄВА організаторам, учасникам та гостям виставки-форуму оголосив О.Д.Жуков.

Святіший Владика зазначив, що цього року на виставку «Православна Русь» принесено Тихвінську ікону Божої Матері, яка перебуває в Тихвінському Успенському монастирі під Петербургом:

«Сьогодні особлива радість для всіх нас — уперше після повернення з-за кордону Тихвінська ікона Божої Матері, одна з чотирьох великих чудотворних ікон Росії і всієї Святої Русі, знаходиться тут, на цьому місці. Тихвінська ікона — покровителька північно-західного краю і всієї Русі; і думаю, що благословення Божої Матері, з якого починається огляд виставки, не пропаде марно, і люди, що отримали це благословення, знайдуть благодать Божу і отримають можливість, розмірковуючи про наше історичне буття протягом останніх 20 років, багато чого відкрити для самих себе і визначити свої думки і вчинки на майбутнє. Нехай Цариця Небесна всім нам допомагає у відродженні нашої Вітчизни».

Предстоятель Руської Церкви та почесні гості детально ознайомилися з експозиціями в ЦВЗ «Манеж». Зокрема, Святіший Патріарх відвідав галерею «Історія Руської Православної Церкви в радянський період. Новомученики й сповідники Російські», стенди «Руське Патріаршество»,«Руська Православна Церква. Адміністративний устрій», «Програма "200 храмів Москви"», стенди загальноцерковних установ та благодійних фондів, які надають підтримку Руській Православній Церкві, а також ознайомився з інтерактивними картами «Руська Православна Церква у світі» і «Єпархії Руської Православної Церкви»

Patriarchia.ru