Представники Руської Православної Церкви вважають, що моральна атмосфера на більшості російських телеканалів не відповідає інтересам і потребам більшості суспільства.
«Все суспільство говорить про те, що моральна ситуація на більшості телеканалів неприпустима», - заявив голова Синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, виступаючи 2 листопада на пленарному засіданні Громадської палати, присвяченому проблемам ЗМІ.
Він констатував, що в суспільстві, в тому числі серед релігійних діячів, вчених, педагогів, частини журналістів практично склався «консенсус» щодо необхідності подолання вкрай негативного морального клімату на телебаченні, «панування хохмацтва і бруду, дурного сміху і зорозумілої гидоти».
«Воля народу очевидна. Але цій волі суперечить воля кількох тисяч багатих, впливових і наділених владою людей. Влада повинна нарешті зробити вибір між волею народу і волею згаданої групи громадян », - вважає священик.
Голова Синодального інформаційного відділу Володимир ЛЕЙГОДА заявив, що в Росії за останні роки так і не склалася система громадських ЗМІ.
«Так, є вільні ЗМІ, які відстоюють свободу слова і суспільні цінності. Але не можна ставити знак тотожності між цими кількома ЗМІ та системою суспільних медіа як такою. Свобода цих конкретних ЗМІ не означає автоматично, що вони реалізують інтереси суспільства і говорять про те, що хвилює наших співгромадян », - вважає В.ЛЕЙГОДА.
Він зазначив, що моделі громадського контролю над ЗМІ, котрі пропонувалися раніше, виявилися неефективними, і запропонував Комісії Громадської палати з комунікацій, інформаційної політики та свободи слова в засобах масової інформації безпосередньо зайнятися розробкою такої моделі.
Голова Синодального інформаційного відділу також вважає за необхідне активну участь Громадської палати у розробці та вдосконаленні програми курсу «Етика журналіста", включеного в навчальний план факультетів та кафедр журналістики. Сьогодні результати викладання цього курсу в роботі дуже багатьох журналістів практично непомітні - «занадто часті випадки, коли елементарні, базові норми професії не дотримуються».
Патріархія.ru