"Образ Олександра Невського має особливу привабливу силу для наших сучасників",  - відзначив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил у своєму виступі 1 листопада на засіданні Опікунської ради програми «Олександр Невський» у Храмі Христа Спасителя.
За словами Його Святості, в образі святого благовірного князя «глибина християнської віри являє себе в рішучих діях — смиренність християнина виступає пліч-о-пліч зі сміливістю воїна й мудрістю дипломата».
«У взаєминах із Золотою Ордою та у провадженні внутрішньої політики великий князь проявив дар передбачення, політичну далекозорість і велику мужність», — сказав Святіший Владика. — Великий князь здійснював дивні вчинки — висловлюючись сучасною мовою, він ішов буквально на повне знищення свого рейтингу. Він не думав про те, що і як говоритимуть про нього люди. Він був упевнений у правоті своїх дій і чинив так, що дехто навіть вважав його зрадником. Чого варта одна історія з придушенням невдоволення в Новгороді у зв`язку зі спробами хана зібрати данину! Він став на захист збирачів данини і в очах свого народу опинився зрадником, колабораціоністом. Але історія показала, що він діяв абсолютно правильно».
«У цьому сенсі доля Олександра Невського перекликається з долями ієрархів Руської Православної Церкви XX століття, особливо Святішого Патріарха Сергія, який теж чинив так, що дехто не міг зрозуміти причину його вчинків, - продовжив Предстоятель. - А насправді все це привело до порятунку Руської Православної Церкви, до збереження нашої національної самосвідомості, що підготувало підстави для величезних змін у житті народу й Церкви наприкінці XX століття».
«Приклад святого Олександра Невського примушує нас замислитися про те, що державний діяч несе, крім політичної, ще й величезну моральну відповідальність. Особливе значення мають не тільки його професійний талант, харизматичні риси характеру, але й особисті, духовні якості», — переконаний Святіший Патріарх Кирил.
«Сьогоднішній день також кидає нам свої виклики. Вони нагадують про те, що неможливо побудувати благополуччя, якщо не діставати науки з історичного минулого, якщо немає волі до морального розвитку, до підвищення в суспільстві рівня взаємної відповідальності, співчуття й чесності», — відзначив Святіший Патріарх.
«Діяння Олександра Невського та інших видатних людей є для нас своєрідними моральними маяками, які світять нам крізь століття історії. Як би не змінювалися історичні обставини, ми повинні зберігати вірність істині та свідчити про неї всіма своїми вчинками», — підсумував Предстоятель РПЦ.

Patriarchia.ru