З 7 листопада по 7 грудня в Україні перебуватиме велика християнська святиня — десниця великомученика Димитрія Солунського, заступника воїнів.

Зокрема, 7-10 листопада святиня перебуватиме в Києво-Печерській Лаврі; 11-17 листопада — в храмі на честь Всіх святих, що на місці будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового; 18 листопада — у Спасо-Преображенському храмі на Теремках-2; 19 листопада-7 грудня — у православних храмах інших міст України.

*** Святий великомученик Димитрій Солунський був сином римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були таємними християнами. Ставши проконсулом, Димитрій замість того, щоб гнати й страчувати християн, навпаки вчив жителів міста християнській вірі й викорінював язичництво й ідолопоклонство.

Відео дня

Коли Максиміліан довідався, що новопризначений їм проконсул — християнин, і багатьох римських підданих навернув у християнство, гніву імператора не було межі. Він вирішив вести армію, щоб розправитися із солунськими християнами. Довідавшись про це, святий Димитрій завчасно повелів роздати своє майно злиденним, а сам у молитві почав готувати себе до прийняття мученицької смерті.

Максиміліан наказав кинути сповідника в темницю. На світанку 26 жовтня (8 листопада по н. ст.) 306 року в підземну темницю святого в`язня з`явилися воїни й простромили його списами. Тіло святого великомученика Димитрія було викинуто на поживу диким звірам, але солунські християни взяли його й таємно віддали землі.

При святому рівноапостольному Костянтині ( 306-337) над могилою святого Димитрія була споруджена церква. Сто років потому, при будівництві нового величного храму, на цьому місці знайдені були нетлінні мощі святого мученика.

З ім`ям святого пов`язані перші ж сторінки руського літопису. Коли Віщий Олег розгромив греків під Константинополем, як повідомляє літопис, «убоялись греки и говорили: это не Олег, но святой Димитрий послан на нас от Бога». Руські воїни завжди вірили, що вони перебувають під особливим заступництвом святого великомученика Димитрія.

Церковне шанування святого великомученика Димитрія в Православній Церкві почалося відразу після Хрещення Русі. До початку 70-х років ХI ст. відноситься заснування Димитрієвського монастиря в Києві, відомого згодом як Михайлівський Златоверхий монастир. Обитель була збудована сином святого князя Ярослава Мудрого, великим князем Ізяславом, у Хрещенні Димитрієм († 1078). Мозаїчна ікона святого Димитрія Солунського з монастиря збереглася до наших днів і перебуває в Москві в Третяковській галереї.

Православіє в Україні