26 жовтня представник Руської Православної Церкви в Королівстві Таїланд архімандрит Олег (ЧЕРЕПАНІН) по телефону розповів про те, в якому становищі знаходяться зараз православні в цій країні. За його словами, ситуація в столиці Таїланду Бангкоку розвивається гірше, ніж прогнозувалося. Дощі як і раніше не припиняються, вода підійшла вже на відстань кількох сот метрів від королівської резиденції, і очікується, що район резиденції теж буде затоплений. У зв`язку з цим Представництво, розташоване неподалік, готується до евакуації. П`ять прихожан, чиї будинки вже затопило, знайшли притулок в чоловічому монастирі і в храмі Всіх святих в Паттаї.

«Мобільний зв`язок працює з перебоями, ви перші, хто зумів до мене додзвонитися», - насамперед повідомив архімандрит Олег (ЧЕРЕПАНІН), коли вдалося вийти з ним на зв`язок. За його словами, вода в місті продовжує прибувати і знаходиться в декількох сотнях метрів від королівської резиденції, чого раніше ніколи не траплялося. Раніше влада заявила про неможливість стримати рівень води в річці Чаопрай і приступили до затоплення північних районів міста. Ця міра повинна була допомогти уникнути руйнування дамб і не пустити воду в центральну частину міста, в тому числі до палацу. Зараз мешканці району Дусіт в Бангкок, де розташований королівський палац, а також Представництво Православної Церкви готуються до евакуації. Не виключено також затоплення бізнес-районів, в яких розташовані офіси великих корпорацій. Через закриваються мостів в Бангкоку утворюються багатокілометрові пробки. Напередодні вода затопила другий за значимістю аеропорт країни Дон Муеанг. У магазинах почалися перебої з питною водою. На щастя, Свято-Миколаївський прихід на самому початку повені встиг запастися питною водою. Крім того, прихід має водоочисноу установку, яка дає до 10 літрів питної води на добу. «Так що у нас поки ще не кінець світу, не хвилюйтеся», - жартує отець Олег.

Держава оголосила в країні вихідні до 31 жовтня. До середини листопада затримано початок навчального року в інститутах і школах. Тайцям з постраждалих районів запропоновано переселятися у безпечніші південні провінції. Проте 25 жовтня на півдні була здійснена серія терактів - в місті Юла спрацювали близько 15 вибухових пристроїв. У результаті вибухів не менше три особи загинули, десятки отримали поранення. Парафіяни схвильовані, настрій близький до панічного, основна тема всіх розмов - затоплення міста. «Доводиться їх заспокоювати, казати, що як Бог дасть, так і буде», - каже отець Олег. На його думку, в іноземців, у тому числі і православних, положення все-таки значно краще, ніж у місцевих мешканців. Втративши свої будинки тайці можуть розраховувати хіба що на урядову компенсацію. «Мені траплялася на очі цифра в 156 доларів США, але я не ручаюся за точність», - коментує отець Олег суму виплат.

Відео дня

Надавати допомогу постраждалим незалежно від їх віросповідання - таке рішення прийняв Комітет Фонду Православної Церкви в Таїланді. Потерпілі не мають грошей для того, щоб кудись поїхати або зняти номер у готелі, тому їх безкоштовно розмістили в парафіяльних будинках і забезпечили продуктами. Троє чоловіків були розміщені у Свято-Успенському чоловічому монастирі в провінції Ратчабурі, а дві жінки знайшли притулок в трапезній храму Всіх святих у Паттаї. Якщо місця перестане вистачати, людей будуть розміщувати в самому храмі.

Для допомоги постраждалим Православна Церква в Таїланді оголосила збір коштів. Станом на ранок 26 жовтня зібрано 132 000 бат (приблизно 132 000 рублів). Прийнято рішення допомогу надавати адресно. Для цього парафіяльні зв`язуються з місцевими адміністраціями, отримують інформацію про найбільш постраждалих сім`ях та їх потребах. На даний момент йде збір інформації. «Щоб допомога була дійсно адресною, це питання треба попередньо добре вивчити. Вода прийшла, вода пішла, а проблеми залишаться, і їх треба буде вирішувати», - коментує отець Олег. Для збору коштів готуються кілька вуличних концертів у популярному у росіян курорті Паттайя. Концерти починатимуться з молебню про припинення лиха, виступати на сцені буде парафіяльній хор з восьми чоловік. Для залучення уваги туристів співати хор буде по-російськи. «Думаю, тайці будуть тільки раді, якщо ще хтось підключитися до надання допомоги постраждалим», - каже отець Олег.

Таїланд переживає найсильнішу за останні 50 років повінь. Мусонні зливи, які не припиняються в Південно-Східній Азії з середини липня, викликали небувалий розлив річок Меконг і Чаопрайя. Повенями порушені 60 з 77 провінцій Королівства. У країні введено режим надзвичайної ситуації. Згідно з офіційними даними, з початку липня жертвами повеней стали 320 осіб, десятки тисяч залишилися без даху над головою. Загальна кількість постраждалих обчислюється мільйонами.

Патріархія.ru