24 жовтня, у сороковий день по смерті митрополита Никодима, у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі була відслужена Божественна літургія.

Літургію звершили митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Ізюмський Онуфрій, єпископи: Сєверодонецький і Старобільський Агапіт, Горлівський і Слов`янський Митрофан. Архієреям співслужило духовенство Харківської єпархії.

За богослужінням молилися представники Харківської влади.

Відео дня

Після відправи митрополит Іларіон у своїй промові сказав багато теплих слів на згадку про спочилого митрополита Никодима, про його багаторічне служіння Святій Церкві та захист канонічного устрою в церковному житті на Харківському Архієрейському соборі 1992 року.

У свою чергу, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Олександр зачитав адресу Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, приурочену до сорокового дня по смерті митрополита Никодима.

Архієпископ Ізюмський Онуфрій від імені духовенства та віруючих подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за слова батьківської любові та підтримки пастви Харківської єпархії, а також висловив вдячність архіпастирям за їх приїзд до Харкова, святі молитви і повагу до пам`яті покійного архіпастиря.

Потім біля труни митрополита Никодима в нижньому храмі Свято-Благовіщенського собору була відслужена панахида.

Після закінчення богослужбової частини і поминальної трапези архіпастирі відвідали резиденцію Харківських архієреїв на території Свято-Покровського чоловічого монастиря.

Напередодні сороковин, з благословення тимчасово керуючого Харківською єпархією архієпископа Ізюмського Онуфрія, на парафіях єпархії були проведені поминальні обіди.

Сайт Харківської єпархії УПЦ