Одна з найбільших християнських святинь у Києві. Мощі святого Миколая Мирлікійського на два місяці привезли з італійського міста Барі. Відомого своїм дивовижним милосердям до людей, заступництвом в усіляких бідах - Миколая в Україні називають "слов`янським богом".

Цій святині більше 17 століть. Першими до нетлінної стопи святого Миколая-Чудотворця у Києві прийшли вклонитись працівники міліції. Невеличкий храм святого Луки якраз поблизу шпиталя, де лікуються воїни-афганці, чорнобильці та працівники МВС. "Універсальний святий"- так назвав його під час молебня настоятель храму.

Отець Ярослав, настоятель храму Святого Луки:

Відео дня

- Якщо прочитати його житіє, то можна там прочитати, що він допомагав у дуже важких ситуаціях, коли людей вели на страту, коли людей неправедно засуджували. Навіть досі існує так звана "судова помилка" - це все існує в житті, а Святий Миколай-Чудотворець приходить і допомагає. Навіть уві сні приходив імператору.

Образи Святого Миколая можна зустріти у кабінах авто та літаків - він допомагає в дорозі, до нього звертаються і важкохворі: кажуть, зафікосвано випадки, коли зцілювались невиліковні. А ті, у кого немає дітей - ставали батьками. Робота міліціонера особлива, вважає головний кадровик столичної міліції - ці люди щодня зі зброєю, а віруюча людина не раз подумає, перш ніж її застосувати.

Петро Майстренко, начальний Управління кадрового забезпечення МВС України у м. Києві:

- Якщо людина віруюча - це йому дає змогу більше осмислити, обдумати перші, ніж застосувати зброю, тому що це не так просто.

Чимало з міліціонерів прийшли поклонитись святині разом з дружинами та дітьми. Старший лейтенант Ігор Петренко каже - він тут частий гість.

Ігор Петренко, старший лейтенант Шевченківського РУВС України у м.Києві:

- Я обов`язково звертаюсь до Бога тому, що віра рятує людину, незалежно від того, де ти працюєш.

Святий Миколай Мірлікійський - один з найбільш шанованих святих в Україні. Більше третини храмів носять саме його ім`я. А вклонитись святим мощам бажаючі зможуть до 22 грудня. Тричі на день тут правлять молебінь.
Перший Національний