"Перед нами стоїть відповідальне завдання виробити конкретні заходи щодо подальшого захисту і розвитку російської мови як у країнах Співдружності Незалежних Держав, так і в діаспорі", – йдеться в привітанні владики учасникам Всесвітньої конференції співвітчизників "Про статус російської мови в зарубіжних країнах", яка проходить у Москві.

За його словами, однією з основних проблем для розділеного російського народу є "безупинні спроби, базовані на націоналістичній ідеології, керівників колишніх союзних республік асимілювати російськомовну частину населення, створити умови, при яких російська мова буде витіснена з державного, суспільного, освітнього та культурного життя ".

"Особливо я маю на увазі, звичайно ж, прибалтійські держави, Молдову, Грузію і недавнє помаранчеве керівництво України. Націоналістичним правителям здається, що за допомогою нагнітання русофобської істерії, заборонних заходів щодо російської мови вони змусять людей змінити свою свідомість, свій вироблений століттями духовно-культурний код, підкоритися певної ідеології ", – сказано в документі.

Відео дня

Однак, продовжив єрарх, такий світогляд "глибоко помилковий та ущербний не лише з моральної, а й з практичної точки зору", оскільки "неможливо на підставі нехтування основних і природних прав мільйонів жителів своєї власної держави, на глибинній неправоті і брехні, на ненависті і фобіях побудувати сучасну правову і процвітаючу державу".

"Не буде перебільшенням сказати, що питання збереження, захисту і розвитку російської мови є частиною більш широкої завдання – відстоювання православного цивілізаційного вибору, духовної цілісності і незалежності народів, що населяють великий простір Святої Русі, церковної єдності", – підкреслив митрополит.

Він переконаний, що потрібно рішуче подолати такі негативні тенденції, як скорочення числа російських шкіл на Україні.

"Боротьба за статус російської мови – це боротьба за справжню рівноправність жителів України. Тому нікуди з порядку денного не пішли питання про державний статус російської мови, про його вільне застосування у діловодстві, в юридичній сфері, про зняття злочинних, але формально узаконених, нелюдських обмежень на використання в теле-і радіоефірі "недержавної" мови", – сказано в привітанні.

Ура Информ