У Львові встановлять меморіальну таблицю Святішому Патріарху Київському і всієї Руси-України Мстиславу. З такою ініціативою виступила родина патріарха Мстислава, повідомляє ZAXID.NET.

«До нас звернулась родина патріарха, його племінниця, син та невістка з пропозицією увіковічнити пам’ять патріарха Мстислава. Адже в кожен свій приїзд до Львова, він обов’язково зупинявся у будинку №17 на вулиці Пісковій, дуже любив проводити час у садочку біля хати. Тож вони вирішили встановити меморіальну дошку на фасаді цього будинку», - повідомив головний художник міста Володимир Сколоздра, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Відтак, всі клопоти з оголошенням конкурсу, виготовленням проекту та безпосередньо самої дошки бере на себе родина патріарха Мстислава. В свою чергу Львівська міська рада, в разі необхідності, виконає ремонт фасаду будинку та благоустрій прилеглої території.

Відео дня

*** Святіший патріарх Київський і всієї Руси-України Мстислав (у миру Степан Іванович Скрипник) – визначний український церковний діяч, патріарх УАПЦ.

Був учасником національно-державних змагань 1917-1921 років, служив старшиною для особливих доручень Головного отамана Симона Петлюри, його рідного дядька.

У міжвоєнний період працював у кооперативних установах Галичини і Волині, належав до провідних членів Волинського українського об`єднання. Очолював у 1941 році організацію допомоги та милосердя під назвою Український допомоговий комітет. Обраний заступником голови Холмської єпархіальної ради. У квітні 1942 був висвячений у ієреї, а 14 травня згідно з рішенням Собору УАПЦ в Кафедральному Соборі Андрія Первозваного в Києві хіротонізований на єпископа Переяславського. Підписав 8 жовтня 1942 «Акт поєднання». Заарештований гітлерівцями на українських землях та ув`язнений у тюрмах Чернігова і Прилук.

З 1949 очолив УПЦ в Америці та добився об`єднання з єпархією архієпископа Іоана (Теодоровича) на соборі в Нью-Йорку того ж року: владику Іоана було обрано митрополитом УПЦ у США, а його – заступником митрополита та головою Консисторії.

Збудував церковно-меморіальний комплекс у Саут-Баунд-Бруку: тут знаходяться Консисторія, друкарня, бібліотека, музей, духовна семінарія Святої Софії, церква-пам`ятник мученикам за свободу України, редакція журналу «Українське Православне Слово».

Очолив УПЦ в США, а також діаспору в Європі та Австралії.