З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з 20 жовтня по 23 листопада Фонд Андрія Первозванного організовує принесення в Росію Пояса Пресвятої Богородиці.

Святиню, що зберігається у Ватопедському монастирі на Афоні, буде доставлено​ до Росії вперше.

Про духовне значення принесення Пояса Богородиці в межі Руської Церкви в ефірі телеканалу «Росія» розповів Святіший Патріарх Кирил:

Відео дня

«Тисячі прочан відвідують Ватопедську обитель тільки для того, щоб помолитися перед цією святинею, поцілувати частину одягу Пресвятої Богородиці. Люди моляться перед Поясом Богородиці про зцілення від хвороб. Багато невиліковних хвороб, у тому числі онкологічних, відступають за палкими молитвами людей перед цією святинею. У Ватопедському монастирі виготовляються невеликі копії цього пояса, і відомо, що деякі жінки, що страждають на безпліддя, носять такі паски. І якщо це носіння супроводжується покаянням, палкою молитвою, міцною вірою, то в дуже багатьох випадках, які зафіксовані, молитва досягала Престолу Цариці Небесної і жінки могли народити дітей.

Для нашої країни це серйозна проблема і важлива тема. І я дуже сподіваюся, що і чоловіки, й жінки під час відвідин цією святинею землі Руської будуть палко молитися біля неї, прикладатися до неї і просити допомоги Цариці Небесної в їхньому житті, зокрема і в народженні чад. Нехай перебування Пояса Пресвятої Богородиці багатьом допоможе зрозуміти силу Божественної благодаті і близькість присутності до нас небесного світу».

У містах, до яких буде принесено Пояс Богородиці, відбудуться заходи в рамках програми Фонду Андрія Первозванного та Центру національної слави «Святість материнства», спрямованої на захист традиційних сімейних цінностей, подолання демографічної кризи та депопуляції країни. Зокрема, в деяких містах передбачено принесення святині до Центрів захисту материнства й дитинства, які надають реальну матеріальну, психологічну, юридичну допомогу вагітним жінкам, сприяючи відмові від здійснення аборту.

Пояс Богородиці перебуватиме в Санкт-Петербурзі 20-24 жовтня, Єкатеринбурзі — 24-27 жовтня, Норильську — 27-29 жовтня, Владивостоці — 29 жовтня-1 листопада, Красноярську — 1-4 листопада, Нижньому Новгороді — 4-6 листопада, Дівєєві — 6-7 листопада, Саранську — 7-10 листопада, Самарі — 10-13 листопада, Ростові-на-Дону — 13-16 листопада, Калінінграді — 16-19 листопада і Москві — 19-23 листопада.

*** Згідно з переданням, відображеним у письмових візантійських джерелах, пояс і риза Божої Матері незадовго до Її Успіння були віддані двом благочестивим єрусалимським вдовам і з покоління в покоління зберігалися в Палестині. За часів імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) дорогоцінний ковчег із поясом Богородиці перенесли до Константинополя. Згодом святиня ділилася на частини, місцеперебування яких не раз змінювалося.

Патріархія.ru