Під час візиту до Молдови патріарх Кирил зазначив, що не хотів би міркувати про відповідність роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» православним канонам, але високо відгукнувся про художню цінність книги. Про це повідомляє газета «Известия».

За словами патріарха, Булгаков «вперше в післяреволюційний час, коли вже в країні не було ніякої свободи, реально сказав про панування темної сили в житті тодішнього радянського суспільства». Саме тому, вважає патріарх, цей роман став безсмертним.
На думку предстоятеля, показати «жахливе падіння тодішньої радянської людини, її моральності, її ставлення до добра і зла, продажності, корумпованості, непринциповості» можна було «тільки в рамках метафізичної притчі».

Вводячи Воланда в життя сучасного йому суспільства, письменник, за словами патріарха, дав людям можливість подивитися на самих себе - з якою легкістю вони приймають спокуси. У якомусь сенсі «диявол панував» в безбожній країні, і Михайло Булгаков, на думку предстоятеля РПЦ, майстерно це показав.

Відео дня

Патріарх додав, що не вірить в богоборчі мотиви, приписувані деякими дослідниками його роману. «Булгаков не був практикуючим християнином, але наскільки він відійшов від віри, ніхто не знає, - сказав предстоятель РПЦ. - Менш за все він був схильний вступати на шлях якийсь антирелігійної боротьби».

Як зазначив предстоятель РПЦ, існує величезна кількість інтерпретацій того, що означає роман «Майстер і Маргарита». Деякі дослідники вважають, що Михайло Булгаков, відійшовши від Церкви, «просто спеціально перекрутив євангельське оповідання, створив якийсь міф, пов`язаний з життям Ісуса Христа, який був не чим іншим, як його природною реакцією на офіційне християнство, з яким він себе більше не пов’язував».

*** На захист роману з християнських позицій, наприклад, виступав відомий православний місіонер протодиякон Андрій Кураєв, який написав цілу книжку «Майстер і Маргарита: за Христа чи проти?». У ній Кураєв стверджує, що, хоча «так звані «Пілатові голови» «Майстра і Маргарити» блюзнірські», в цьому «Євангелії від Воланда» читач повинен дізнаватися не Христа з Нового Завіту, а ази атеїстичної пропаганди. Побачивши, що автором цієї картинки є не хто інший, як сатана, можна здогадатися, що атеїзм - це добре замаскований сатанізм.