Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив із заявою у зв`язку з антихристиянськими виступами в столиці Єгипту.

Руська Православна Церква з хвилюванням і жалем спостерігає за подіями в Єгипті. Знову пролилася кров, і руйнуються християнські храми. Маємо черговий прояв зростаючої нетерпимості до християн у єгипетському суспільстві, їх правової і фізичної незахищеності.

Наша Церква зі своєї недавньої історії знає, що таке страждання невинних людей і руйнування храмів. Ми піднімаємо свій голос на захист наших братів по вірі в Єгипті, закликаємо усе світове співтовариство не залишатися байдужим до беззаконня, що коїться. Організація Об`єднаних Націй, інші міжнародні організації, провідні світові держави, здатні вплинути на політику нової влади Єгипту, повинні недвозначно виступити проти переслідування християн, зробити все, щоб сприяти міжрелігійному миру й безпеці в регіоні.

Відео дня

Трагічні випробування, які мужньо переносять єгипетські християни, є ланками одного ланцюга, що вже викликали нову, дедалі зростаючу хвилю еміграції. Єгипет — країна, де протягом століть разом проживають християнська й мусульманська громади. Агресія проти християн лежить на совісті деструктивних, радикальних сил, які керуються зовсім не духовними мотивами. Ми звертаємося до лідерів ісламського світу із закликом ясно засудити насильство у відношенні до християн, поважати їх право на відкрите сповідування своєї віри, збереження релігійних і культурних традицій. В час, коли під загрозою знаходиться саме майбутнє християнсько-мусульманського діалогу, релігійні лідери повинні насправді продемонструвати свою прихильність до миру і взаєморозуміння.

Ми закликаємо владу Єгипту негайно покласти край насильству у відношенні до стародавньої коптської общини, вбивствам християн, нарузі над храмами й святинями. Недостатньо декларувати прихильність до принципів справедливості й прав людини — необхідно забезпечити реальне дотримання в країні свободи совісті. Історична християнська громада в Єгипті повинна мати право вільно й безпечно сповідувати свою віру, зберігати стародавні й будувати нові храми.

Руська Церква знову висловлює підтримку єгипетським братам у Христі, що страждають, закликаючи їх зберігати дух мирний, не піддаватися на провокації, бути і в стражданнях вірними Спасителю.

+КИРИЛ, ПАТРІАРХ МОСКОВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСІ