Предстоятель Руської Православної Церкви патріарх Кирил зізнався, що у нього немає друзів, і він не пам`ятає, коли відпочивав востаннє.

"Самотність - це те, що реально до кінця днів супроводитиме мене як патріарха, воно супроводило і усіх моїх попередників", - сказав патріарх 10 жовтня, в ефірі телеканала "Россия-24".

На його думку, "у патріарха не може бути друзів, у нього паства, а ось дружба в такому звичайному, побутовому значенні слова - вона практично неможлива, тому що усі сили патріарха йдуть на те, щоб бути пастирем для усіх". "Дружба припускає обране коло людей, деяких улюбленців, тих, хто ближче до патріарха, ніж інші. Я думаю, що це дуже контрпродуктивно", - сказав патріарх.

Відео дня

Також предстоятель РПЦ не зміг згадати, коли у нього був вихідний день.

"Якщо навіть я не маю службового дня, тобто якщо мені не обов`язково треба їхати, щоб зустрітися з людьми, я працюю з документами, які накопичуються іноді в такій величезній кількості, що мені доводиться читати в день до трьохсот сторінок тексту", - розповів патріарх.

"Тому не виходить відпочинку. Я говорю це не з прихованою надією або упевненістю, що люди скажуть: ось який патріарх працелюбний, яка розумниця, скільки працює, як багато читає. А я б хотів сказати, що, можливо, патріарх не уміє управляти своїм часом. Я намагаюся ввести якийсь порядок у свою роботу, тому що без відпочинку людина працювати не може", - додав він.

*** 10 жовтня патріарх Кирил завершив триденний візит в Молдову і прибув у Калінінград (Росія).