11 жовтня Православна Церква урочисто шанує пам`ять Собору святих преподобних отців Києво-Печерських, мощі яких спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври. Раніше це свято було перехідним ― воно святкувалося у першу суботу після віддання Воздвиження, а з 1886 року - 11 жовтня.

Традиційно в цей день у храмі святих преподобних Антонія і Феодосія Печерських (Трапезному) звершується Божественна літургія і служиться молебень, після чого священноначаліє нашої Церкви разом із насельниками монастиря та численними віруючими вирушають у хресний хід довкола головного Свято-Успенського храму Лаври. На чолі урочистої ходи братія обителі несе ікону Собору святих преподобних отців Києво-Печерських.

Зазвичай саме в цей день відвідувачі Лаври намагаються вклонитися нетлінним мощам святих угодників Божих, аби вшанувати їхню пам’ять та попросити молитовного заступництва перед Господом.

Відео дня

* * *Ближні печери розташовані ближче (звідси і назва) до головного храму Лаври, Успенського собору. У них провів подвижницьке життя й спочив засновник обителі ― преподобний Антоній Печерський. Тому це підземелля ще має назву Антонієвих печер. Тут, як і у більш ранніх за часом заснування Дальніх печерах, лаврська братія ховала своїх спочилих, а також використовувала підземелля як місце подвигу найбільш суворих посників. А починалися Ближні печери з окремого помешкання преподобного Антонія, який, зібравши братію, вирішив усамітнитися. До могил преподобного Антонія та інших подвижників у Ближніх печерах здавна ходили ченці Лаври та навіть дехто з князів (Святополк Ізяславич). Адже люди на Русі вважали за святий обов`язок хоча б раз у житті відвідати Києво-Печерську Лавру, яку називають «Єрусалимом Руської землі».

Показуючи печери богомольцям, братія Лаври впорядкувала підземний некрополь: деякі мощі - для зручності їх відвідування - були перенесені з початкового місця на нове. У 1638 році було складено перші карти лаврських печер. Уже в той час у Ближніх печерах було зосереджено мощі найбільш відомих Печерських святих: серед них - преподобний Агапіт Безмездний (перший відомий на ім`я лікар Київської Русі), преподобний Аліпій Іконописець (давньоруський художник), преподобний Нестор Літописець («Батько руської історії», укладач «Повісті минулих літ», автор житій преподобного Феодосія Печерського та святих Бориса і Гліба) та інші. У Ближніх печерах спочивають також і мощі славнозвісного святого Іллі Муромця.

У Собор преподобних отців, котрі у Ближніх печерах спочивають, входять 73 святих. Крім них серед Печерських преподобних відомо 30 угодників Божих, від яких збереглися мироточиві глави. Але відомі далеко не всі імена преподобних Киево-Печерських. У загальній пам`яті Собору прославляються усі отці, які подвигами просіяли в печерах. «Восхвалити по единому, кто возможет, святыя Твоя, Блаже, изочту их и паче песка умножатся. Но Сам, Владыко Христе, исчитаяй множество звезд и всем имена нарицаяй, яви им мольбы наша...»

Як говорив святитель Іоанн Златоуст: «Бог залишив нам мощі святих для того, щоб, як рукою, привести нас до тої ревності, яка була в них, і дати нам якийсь притулок і надійні ліки проти бід, які всюди нас оточують». Тож не для одного поклоніння Господь залишив нам мощі святих, а щоб викликати у нас ревність до їхніх справ, щоб ми згадували їхнє життя, наслідували їм та навчилися тих чеснот, якими вони особливо догодили Богу, коли жили тут, на землі.

Свята, що пов`язані з пам`яттю преподобних, які протягом майже тисячі років своїми трудами і молитвами прославляли цю обитель, вшановуються паломниками: 10 вересня святкується пам`ять подвижників, мощі яких почивають у Дальніх Печерах, 11 жовтня вшановуються преподобні Ближніх Печер, а на початку Великого посту Церква святкує пам`ять усіх преподобних Києво-Печерських.

Православіє в Україні