З благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира 8 жовтня архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр вручив меру міста Москви Сергію Собяніну орден святого рівноапостольного князя Володимира І ступеню.
Як повідомляє офіційний сайт РПЦ, нагороду вручено за допомогу в організації святкових заходів, присвячених Дню Хрещення Русі, які пройшли 28 липня в столицях Білорусі, Росії та України.
Окрім цього, орденом святого князя Володимира ІІ ступеню нагороджений член міжнародної організації «День Хрещення Русі» Олексій Омеляненко.

На церемонії нагородження, що відбулася у резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Києво-Печерській лаврі, також були присутні намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, члени організації «День Хрещення Русі».
У ході зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками, зокрема, пан Собянін підніс у подарунок Блаженнішому митрополиту Володимиру декоративну шкатулку із зображенням храму Христа Спасителя. Архієпископ Олександр, дякуючи за подарунок, згадав про порівняно нещодавню відбудову цього московського храму, зруйнованого більшовиками у 1931 р., в якій участь приймала також і мерія. «У столиці нашої держави з благословення Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира нещодавно було закладено, а сьогодні вже будується Свято-Воскресенський кафедральний собор, котрому належить стати духовно-просвітницьким осередком української землі, — продовжив владика. — І ми переконані, що Київська міська державна адміністрація братиме активну участь у споруджені цієї майбутньої перлини Києва, а також виражаємо їй та Олександру Павловичу Попову особисто щиру вдячність за ту допомогу, яку вже було надано в цьому благому ділі».
Після завершені зустрічі трудами владики намісника для гостей було організовано екскурсію, після якої вони відвідали також і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

***З 2008 року День Хрещення Русі широко відзначається в Києві 28 липня, в день пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира. З 2008 року цей день є пам`ятною датою, що відзначається на державному рівні в Україні, а з 2010 року — і в Росії. У 2011 році в день свята вперше був організований міжнародний фестиваль, заходи якого пройшли в Києві, Мінську та Москві.

Відео дня

 

Патріархія.ru