Православна віра допомогла зберегти національну ідентичність народу Молдавії, його мову і культуру, заявив патріарх Московський і всієї Русі Кирил журналістам, які зустрічали його в аеропорту Кишинева в суботу ввечері. Про це повідомляє "РИА Новости".

Це перший візит патріарха Кирила до Молдови як предстоятеля Руської Православної Церкви. До цього він неодноразово відвідував республіку в сані митрополита.

"Цілком очевидно, що образ людини, яка живе тут, - моральний, духовний, культурний - сформувався під величезним впливом православної Церкви, яка була Церквою-берегинею народу, допомагаючи йому вистояти у найважчих історичних обставинах, зберегтися як нації, зберегти свою культуру, мову ", - заявив патріарх Кирил журналістам

Відео дня

Предстоятель РПЦ відвідав кафедральний собор Різдва Христового у столиці республіки. Завтра патріарх здійснить на площі перед собором божественну літургію.

*** Молдавська митрополія отримала статус самокерованої в 1992 році рішенням Священного Синоду РПЦ. У складі православної церкви Молдови знаходяться шість єпархій.

Митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир є постійним членом Священного Синоду РПЦ.

Крім Руської Православної Церкви Московського патріархату, на території Молдови існує неканонічна розкольницька Бессарабська митрополія, що підкоряється Румунській патріархії. Рішення про заснування останньої в Молдавії було прийнято Румунської церквою в 1992 році.

Кафедральний собор Різдва Христового у Кишиневі - архітектурний пам`ятник XIX століття. Собор був побудований в 1830 - 1836 роках і задуманий як головний храм міста з ініціативи митрополита Бессарабії Гавриїла Бенулеску - Бодоні. Проект собору розробив архітектор Авраам Мельников (1784-1854 рр..) На замовлення генерал-губернатора Новоросії і Бессарабії Михайла Воронцова.

Відповідно до генерального плану забудови міста кафедральний собор і чотирирівнева дзвіниця були розміщені в центральному сквері, на одній лінії з будівлею Митрополії, розташованим в західному кварталі головної вулиці Кишинева.

Тринадцятого жовтня 1836 відбулося освячення собору та каплиці.

У червні 1941 року будинок собору сильно постраждав від бомбардувань. Реставрація собору почалася вже у вересні того ж року і було завершено лише після Великої Вітчизняної війни, в 1950 роках.

У ніч на 23 грудня 1962 року за розпорядженням адміністрації Кишинева була підірвана дзвіниця. У будівлі храму були припинені церковні служби, і він був перетворений у виставковий зал Міністерства культури МРСР.

Будинок собору було повернуто церкві в 1989-1991 роках. Після цього почалися роботи з його реставрації. Третього листопада 1995 року президент Молдови Мірча Снєгур підписав указ "Про прискорення робіт з реставрації комплексу Кафедральний Собор Різдва Христового у Кишиневі". Двадцять п`ятого серпня 1996 роботи реконструкція була закінчена. У той же день був освячений і встановлений хрест кафедрального собору та закладено перший камінь дзвіниці. Будівництво дзвіниці закінчилося в 1997 році. Реставрація внутрішньої обробки собору триває донині.