На ім’я Блаженнішого Митрополита Володимира надійшов лист від членів Священного Синоду Сербської Православної Церкви з проханням про молитовну підтримку у зв’язку із загрозою миру та безпеки, що нависла над регіонами Косово і Метохії:

Його Блаженству,
Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України
ВОЛОДИМИРУ

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,
Улюблений брат і співслужитель у Христі,

Відео дня

Ми звертаємося до Вас з великою стурбованістю за наш народ і нашу Церкву, особливо в районах Косово та Метохії. Добре відомо, що в результаті бомбардувань Сербії і Чорногорії (в 1999 р.), і погрому в районах Косово і Метохії скоєних албанськими терористами (2004 р.), в результаті: понад 150 православних храмів і Монастирів злобно знищені в Косово і Метохії, сотні людських життів втрачено, сотні тисяч Православних Сербів були вигнані зі своїх будинків, і до цих пір, лише дуже невеликій кількості людей вдалося повернутися до будинків своїх предків.

На сьогоднішній день нова загроза миру та безпеки нависла над регіонами Косово та Метохії. А саме, з метою завершення баталій, албанці, в односторонньому порядку, проголосили незалежність Косово, на відміну від нинішніх співробітників Організації Об`єднаних Націй, які, згідно з резолюцією №1244, агресивно налаштовані проти сербів, особливо в північній частині Косово і Метохії (лише частини цих регіонів, де ще проживає невелика кількість сербів), по причині їх від’єднання від Рідної Країни.

Якщо щось станеться, не дай Бог, і якщо це станеться за сприяння «СДК» (Сили для Косово) та «СМЄС» (Спеціальна місія Європейського Союзу), створених Організацією Об`єднаних Націй та Європейським Співтовариством щодо забезпечення миру і безпеки всіх, хто проживає в Косово і Метохії, було б, без сумніву очевидно, всупереч їх відповідних мандатів, причиною остаточної етнічної чистки Православних Сербів та інших анти албанських поселень в цьому регіоні, які завжди представляли та представляють серцевину Сербської країни, нашої Церкви та нашого Православного сербського народу.

Тому, ми просимо Ваше Блаженство і Вашу вірну паству молитовної підтримки, і наскільки це у Ваших силах, допоможіть нам у справі припинення насильства та донесіть всім відповідним Інституціям світу усвідомлення жорстокої несправедливості, яка може стати фатальною для невинного Сербського народу у своїй власній країні. Ми віримо, що можемо знайти вихід та здоровий глузд задля правосуддя та подолання трагічної кризи шляхом діалогу і не силою, яка в кінцевому результаті може загрожувати миру та стабільності на Балканах і, отже, в Європі.

Брат у Христі та співслужитель Вашого Блаженства,

+ІРИНЕЙ
Голова Священного Синоду Архієреїв
та Сербський Патріарх