У цікаву своєю дивовижною історією Балаклавську бухту можна потрапити різними шляхами – по небу, суходолом, по воді й навіть під водою. Кожен завжди обирає для себе свій, не схожий на інші, шлях. Різні дороги обрали й православні медійники, але всі вони привели в Крим, який цього тижня, з 3 по 7 жовтня, переживає справжнє нашестя православних журналістів.

Перший фестивальний день…

Понеділок, 3 жовтня. Вранішній балаклавський туман, пронизливий морський вітер, густий вапняковий пил, розселення по кімнатах, прогулянки гірськими доріжками та узбережжям… І нарешті – приємна зустріч із давно знайомими обличчями і з тими, кого до цього знав лише на ім’я.

Відео дня

Представники Синодального та єпархіальних інформаційно-просвітницьких відділів УПЦ, головні редактори церковних видань, православні журналісти і, зокрема, редакція інтернет-порталу «Православіє в Україні» - усі зустрілися на врочистому відкритті IV Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних.

До речі, вперше в затишному готелі «Чембало» зібралися разом не тільки православні журналісти України та Росії, а ще й Білорусі.

Отже, спочатку були молитва та знайомство. Уже за традицією, кожного учасника IV ФестЗМІ, що традиційно проводиться Синодальним інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ, а цього року — за сприяння Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю, зустрічали оплесками.

Єпископ Обухівський Іона (Черепанов), голова Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю та головний редактор журналу «Отрок», звернувся до всіх із вітальним словом та оголосив весь список прибулих «змішників». Продовжився вечір знайомства переглядом документальної стрічки «П’яте Євангеліє» - унікального фільму про Туринську плащаницю, який цього року підготував Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Другий фестивальний день…

У вівторок, 4 жовтня, у день пам’яті святителя Димитрія Ростовського, IV Фестиваль ЗМІ православних, якого ми чекали цілий рік, розпочав свою роботу.

Перед урочистим відкриттям фестивалю, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр звершив Божественну літургію у храмі Дванадцяти апостолів міста Балаклава. Владиці співслужили учасники фестивалю у священному сані та представники духовенства Сімферопольської єпархії.

Також за богослужінням молилися єпископ Іона та представники православних ЗМІ з усіх єпархій Української Православної Церкви.

По завершенні Літургії владика Олександр привітав усіх із початком роботи ФестЗМІ та побажав «невичерпної допомоги Божої у благовісті Христовому».

Помолившись і сфотографувавшись на пам`ять, учасники фестивалю попрямували до готелю «Чембало»… Круглим столом - «Обговорення внутрішньо церковних проблем і культура публічних дискусій» - розпочалася плідна робота IV ФестЗМІ.

Увазі делегатів було представлено вітальне слово Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила, в якому Святіший Владика нагадав, що завдання православних ЗМІ - не просто розповідати про події Церкви, а бути проповідниками правди Божої. Та вітання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Блаженніший Владика наголосив, що головне для журналістів сьогодні - мати любов один до одного та єдність між собою, доносячи голос живого Бога до суспільства.

Далі до фестивальців звернулися архієпископ Олександр, голова ВЗЦЗ, і протоієрей Георгій Коваленко, голова СІПВ, який, зокрема, зупинився, на внутрішньоцерковних проблемах, які виникали 2011 року в інформаційному просторі.

Обговоривши ці проблеми та їх причини, отець Георгій окреслив наступні шляхи їх вирішення. Зокрема, не бігти услід за існуючим інформаційним приводом, а самим формувати їх та реагувати на будь-які «сенсації» по-християнськи. Розвивати власну інформаційну радіо-інтернет мережу, налагодити діалог між священноначалієм, ЗМІ і читачем, завершити роботу над списком ЗМІ, рекомендованих Українською Православною Церквою.

А також провести наступного року дослідження, яке визначить співвідношення інтересів аудиторії та інформаційної політики Церкви та відповідно допоможе визначити реальні потреби суспільства в інформації про Церкву, релігію та віру.

Тема круглого столу викликала гарячу дискусію, під час якої учасники фестивалю мали змогу не тільки запропонувати своє бачення тієї чи іншої проблеми, а й одразу звернутися з наболілим питанням до владики Олександра та отця Георгія.

Далі сьогоднішня програма продовжилася засіданням клубу головних редакторів видань для молоді, присвячене сучасним засобам місіонерства та мові спілкування з молоддю, яке очолив єпископ Іона (Черепанов).

Під час обговорення цієї теми учасники форуму зауважили, що сьогодні потрібно створювати якісну пресу для «службового користування», тобто видання, яких потребує сама молодь. Також розповсюджувати видання не будь-де, а там, де вони потрібні, а також писати про ті полемічні теми, які в Церкві ще не озвучені, та надавати самій молоді право висловлювати свої думки на сторінках видання. Крім того, підняли проблему, що молодіжна тематика не цікавить читача, і як це змінити.

Завершиться другий день фестивалю практичним семінаром про те, як виправити репутацію, коли в інтернет потрапив негатив, а також – презентацією креативних та сміливих творчих рішень у діяльності церковних інформаційних структур.

Православіє в Україні