ІV ФЕСТИВАЛЬ ЗМІ ПРАВОСЛАВНИХ
(м. Балаклава АР Крим, 3-7 жовтня 2011 р.)


Провідна тема фестивалю: «Розвиток загальноцерковної інформаційної мережі Української Православної Церкви»

Головні події фестивалю:

· Спільна молитва за Божественною літургією (у день пам’яті небесного покровителя церковних журналістів і письменників — святителя Димитрія Ростовського)
· Урочисте відкриття ІV Всеукраїнського фестивалю ЗМІ православних. Виступ голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви (СІПВ УПЦ) протоієрея Георгія Коваленка
· Засідання Координаційної ради Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ
· Круглий стіл «Обговорення внутрішньоцерковних проблем і культура публічних дискусій» (Як писати про Церкву) (ведучий — голова СІПВ УПЦ протоієрей Георгій Коваленко)
· Засідання Клубу головних редакторів «Сучасні засоби місіонерства та мова спілкування з молоддю» (Молодіжні видання та статті на молодіжну тематику як потужний місіонерський засіб) (ведучі — голова Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю єпископ Обухівський Іона (Черепанов) та прот. Георгій Коваленко)
· Круглий стіл «Церковні ЗМІ на рівні благочиння та парафії» (ведучий — прот. Георгій Коваленко)
· Юридичний семінар-практикум «Права та обов’язки єпархіальних прес-служб по відношенню до світських ЗМІ» (Як не потрапити на YouTube у небажаному для вас світлі)(ведучі — заступник голови СІПВ УПЦ Жанна Шевченко та Дмитро Кирьяков)
· Практичний семінар «Як виправити репутацію, коли в інтернет потрапив негатив» (ведучі — Жанна Шевченко та Борис Тизенхаузен)
· Доповідь-презентація «Комунікації Церкви у кризисних ситуаціях. Що говорити й що робити, коли в нас проблеми?» (Ведучі — спеціальний кореспондент газети «Комерсант» Олег Гавриш та редактор відділу журналу «Forbes» (Україна) Владислав Головін)
· Доповідь-презентація «Спільна робота з тематичними сайтами та виданнями задля підвищення рейтинга власних інтернет-ресурсів для пошукових систем Google та Яндекс. Захист авторського контенту в інтернеті» (ведучі — співробітник СІПВ УПЦ Юлія Комінко та Борис Тизенхаузен)
· Семінар «Місія у всесвітній мережі: сучасні технології просування та оптимізації інтернет-сайтів» (ведучий — співробітник Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю диякон Димитрій Ніколаєв)
· Тренінг із профілактики емоційного вигорання у професійній діяльності (ведучий — голова відділу з благодійності та соціального служіння Київської єпархії протодиякон Іоанн Діденко)
· Інтерактивний семінар-тренінг «Написати новину так, щоб усі її прочитали: у пошуках гармонійного поєднання журналістської сенсаційності та церковного консерватизму» (ведуча — Юлія Комінко)
· Майстер-класс/презентації креативних та сміливих творчих рішень у діяльності церковних інформаційних структур
· Відкритий інтерактивний сайт фестивалю festZMI.org – інформаційне чергування учасників у висвітленні подій ІV ФестЗМІ
· Конкурсне представлення медіажиття в єпархіях за 2011 рік за підсумками надісланих від учасників анкет
· Виставка православних періодичних видань
· Паломництво святинями Криму, екскурсія до Музею родини Шереметьєвих у військово-історичному комплексі «Балаклава», присвяченого Кримській війні 1853-1856 рр.

Місце проведення — санаторій-профілакторій «Чембало» (м. Балаклава АР Крим, вул. Жукова, 26)

Богослужіння (4 жовтня, у день перенесення мощей святителя Димитрія Ростовського) — храм на честь Дванадцяти апостолів у Балаклаві (м. Балаклава, вул. Рубцова, 41, настоятель - ієром. Кіпріан (Задорожний))