На площі Конституції у Харкові планують встановити 12-метрову скульптуру із зображенням давньогрецької богині Ніки на кулі.

Активісти місцевої православної організації «Русь Триєдина» пропонують встановити там пам`ятник Покрова Пресвятої Богородиці і Слобожанськім Святим, але цей проект відхилили. Про це повідомляє Блоговєст-Інфо.

Вони посилалися на те, що Свято-Покровський монастир поруч з площею є духовною домінантою міста, тому установка пам`ятника перед монастирем ідейно і композиційно обґрунтована.

Відео дня

В організації вказали на те, що у багатьох харків`ян язичницька богиня Ніка, що уособлює незалежну Україну, викликала асоціації, «які ніяк не в`яжуться з переможними реляціями».

«По-перше, не зовсім зрозуміло, що це за перемога і кого над ким? Якщо факт незалежності Україна сприймати як перемогу, то за двадцять років повинні дозріти очевидні плоди цієї події. Адже «всяке дерево пізнається за плодами». Може нам за цей час вдалося перемогти безробіття, масове зубожіння народу або демографічний спад?», - задали питання в« Русі триєдиної».

Православні вказали на те, що в скульптурі наявні суміщення двох язичницьких божеств: «звичайно на кулі зображується сліпа і примхлива Фортуна, яка несподівано підносить людину, а потім скидає і тисне повалену жертву колесом».

«Схоже, цей пам`ятник відображає сприйняття життя вузької групи людей як перемогу в якійсь грі. Але якщо придивитися, то ми бачимо, як міцна може бути ця перемога. Уж вкрай нестійка Ніка, підстрибнули на кулі. Якщо ми продовжимо її рух, то після такого стрибка на кулі падіння неминуче. Скульптор зафіксував одну мить, але якщо ми відобразимо подальшу мить, то вона буде не такою райдужною і веселою. Ми побачимо, як безтурботна тендітна богиня Ніка-Україна розчавлена важкою кулею», - підсумували в організації.