19 вересня в Успенській Києво-Печерській лаврі відбулося чергове засідання комісії Міжсоборної присутності Руської Православної Церкви з питань протидії церковним розколам та їх подолання. Про це повідомляє офіційний сайт РПЦ.

Голова комісії Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир направив учасникам засідання вітальне послання, в якому запевнив у своїх молитвах про успіх майбутньої роботи і відзначив, що головним її чинником є «глибоке усвідомлення ненормальності становища, коли віруючі люди опиняються поза спасенною огорожею Православної Церкви». Однією з причин цього є охолодження любові й проникнення в церковну огорожу «духу віку цього — духу розділення й гордині». Тому члени комісії для успіху своєї роботи «мають бути наповнені духом єдності, миру, довготерпіння і всепрощаючої любові Христової». За цієї умови комісія зможе «запропонувати на розгляд соборному розуму Руської Православної Церкви канонічно вірні і євангельські за духом способи й шляхи подолання внутрішньоцерковних розділень і розколів».

Нагадавши, що «молитва про збереження єдності Церкви і зцілення розділень — обов`язок кожного архієрея, священнослужителя і віруючого православного християнина», Блаженніший владика побажав комісії «успішної роботи та гідних плодів наших спільних праць, за які не соромно буде перед Главою нашої Церкви — Господом нашим Ісусом Христом, а також Святішим Патріархом, президією Міжсоборної присутності та Соборами Руської Православної Церкви».

Відео дня

У зв`язку з перенесеною Блаженнішим митрополитом Володимиром операцією засідання комісії очолив заступник її голови митрополит Волоколамський Іларіон, голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату.

У засіданні також взяли участь керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Української Православної Церкви архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Бєльцький і Фелештський Маркел, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату протоієрей Миколай Балашов (секретар комісії), секретар Одеського єпархіального управління протоієрей Андрій Новиков, ігумен Серапіон (Митько), священик Іоанн Миролюбов, священик Максим Плякін, А.М. Малер.

Комісія розглянула доопрацьований за підсумками попереднього обговорення проект документа «Про координацію роботи зі зміцнення церковної єдності та попередження розколів» і схвалила його з внесенням поправок і доповнень, а також обговорила хід підготовки проекту документа «Про заходи з подолання наслідків церковного розділення XVII століття», роботу над яким буде продовжено.

Крім того, було обговорено плани подальшої роботи комісії.

Учасники засідання піднесли молитву про якнайшвидше одужання Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира.