Один з головних прихильників автокефалії УПЦ, митрополит Черкаський і Канівський з Української Православної Церкви 72-річний владика Софроній (Дмитрук) в інтерв’ю "Gazeta.ua" повідомив, що Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир у будь-який час міг би привести до автокефалії УПЦ, але не приймає радикальні рішення, щоб не провокувати конфлікти. На думку владики Софронія, УПЦ повинна сама звернутися до світової православної спільноти про бажаність підвищення свого канонічного статусу.

Відповідаючи на питання про можливе дарування автокефалії всупереч волі Москви, що пов`язано з останніми рішеннями патріархів чотирьох найстаріших Церков світу і Предстоятеля Автокефальної Церкви Кіпру, владика Софроній сказав:

«Думка смілива. Але блаженніший Митрополит Володимир настільки авторитетний у світі православ`я, що йому не потрібна якась допомога ззовні. Він би міг своєю волею досягти автокефалії чи то відразу після незалежності, чи зараз. Ті ж патріархи нам її зверху не подарують. Треба, щоб ми звернулися. 20 років тому, коли Україна тільки піднялася, може, і треба було так зробити. А зараз Церква стабілізувалася. Не всі архиєреї візьмуть автокефалію. Приймати якісь радикальні рішення – означає провокувати конфлікти аж до нового розколу. Митрополит Володимир – мудра людина, у нього світла голова. Він буде проводити мирну політику».

Відео дня

Митрополит Софроній повідомив, що він порадів, коли після довгого протистояння об`єдналася Російська Православна Церква з основною частиною Російської Православної Церквою Закордоном (РПЦЗ), і сказав, що "так само повинно бути радісно і всім росіянам, якщо об`єднаються Церкви в Україні". Але при цьому додав, що це навряд чи відбудеться за його життя: "нікому з наших сусідів не потрібна сильна Україна з сильною Церквою. Якби об`єдналися наша Церква з Київським Патріархатом, то за кількістю парафій це була б найбільша православна община в світі. Після нас були б румуни, а тільки після них – росіяни".

На питання "Як ви ставитеся до відверто проросійських єпископів вашої Церкви – Одеського Агафангела, Тульчинського Іонафана та Уманського Антонія", митрополит відповів, що "для них Україна немає і не буде. Вони відчувають себе росіянами. Вони не хочуть чути назву "українська Церква" , незважаючи на те, що є російська, сербська, грузинська тощо Церкви.

Також, говорячи про найбільшу перешкоду на шляху до автокефалії, митрополит Софроній сказав, що це мова. "Наші люди так налаштовані, що можуть представити богослужіння будь-якою мовою, тільки не українською ... Тут кожному єпископу роботи – непочатий край".

На завершення інтерв`ю, владика заявив: "Українцям досить оглядатися назад. Я свою паству за національністю не відрізняю. Для мене головна національність – громадянство України".