10 вересня у Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі під час міжнародної науково-практичної конференції до 100-річчя з дня народження архімандрита Василія (Проніна) – «Архiмандрит Василiй (Пронiн): наукова спадщина i духовний внесок у розвиток релiгiйної думки на Закарпаттi» відбулася презентація першого випуску «Наукових Записок Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)». Про це повідомляє Закарпаття онлайн із посиланням на прес-службу Мукачівської єпархії УПЦ (МП).

Наукові Записки БІНДЦ – це своєрідний підсумок наукової роботи центру за рік. Крім наукових конференцій, друку книг, наукових статей, загальних зборів, які проводяться БІНДЦом одним із пріоритетних завдань центру є випуск систематичного наукового збірника де б декларувалися всі наукові здобутки та розробки наукових співробітників. Обсяг "Записок" склав 275 друкованих сторінок.

Наукові Записки БІНДЦ розділяються по рубриках "Богослов`я", "Історія", "Публікація джерел", "Пам`ятні дати та знакові події", "Рецензії БІНДЦ", "Книги БІНДЦ", "Про авторів".

Відео дня

Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) був створений з благословення Високопреосвященнішого архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора у вересні 2008 року в 97-му річницю з дня народження відомого богослова і вченого, подвижника благочестя Православної церкви на Закарпатті в XX столітті, духівника Свято-Миколаївського жіночого монастиря, архімандрита Василія (Проніна). Дослідницький центр було створено за ініціативи кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України УжНУ Юрія Данильця та кандидата богослов`я, ієрея Олександра Монича. Директором центру є Юрій Данилець, вченим секретарем – отець Олександр Монич. БІНДЦ сьогодні нараховує 7 наукових співробітників. Сьогодні БІНДЦ має свою чітко сформовану структуру та статут, офіційні печатку, бланк тощо. Богословсько-історичний дослідний центр є першим подібним проектом в Мукачівській єпархії. Мета центру полягає, перш за все, в дослідженні та вивченні богословсько-історичної спадщини архімандрита Василія (Проніна), яка на даний час скрупульозно вивчається. Наукові та богословські праці, публікації, статті різних років подвижника різносторонньо розкривають повноту Православ`я. Його наукові та богословські праці на сьогоднішній день залишаються неперевершеними. Наукові ідеї отця Василія в сфері богослов`я, математики, фізики та археології вражали у свій час наукову спільноту не лише України.

Завдання, які стоять перед дослідниками, торкаються різних сфер богословсько-історичного простору. Перш за все, це планомірні та систематизовані дослідження історичного минулого православ`я на Закарпатті; формування, розвиток та життя Православної церкви у різні історичні періоди; богословська думка та її представники у в цьому краї. В центрі імені Василія (Проніна) проводяться дослідження з агіографії, агіології, еортології, гімнографії та в інших напрямках, які торкаються Православної церкви на Закарпатті.