Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло вважає, що «якби Лаврі повернули те, що відняла радянська влада, – наприклад, земельні угіддя, сади, ліси, трапезні і грошові кошти, які мала Лавра, ми б завжди мали можливість творити справи милосердя і допомагати всім нужденним».
Про це намісник Києво-Печерської Лаври розповів в інтерв’ю «Вечірньому Києву», опублікованому 26 серпня ц. р.
Зокрема, у відповідь на запитання про джерела утримання Лаври та чернецтва, митрополит сказав: «Монастир виживає, як може. Наприклад, у нас є власне підсобне господарство (орендуємо землю у Воронькові, Бориспільський район), де вирощуємо корів, птицю, сіємо і жнемо. Є також пасіка, виноградник, реставраційна майстерня, пошивна, іконописна майстерня, деревообробний цех, пекарня. У нас все своє. Плюс допомагають меценати. Надлишки направляємо на благодійність. Допомагаємо притулкам, дитячим будинкам, будинкам пристарілих. Сподіваюся, також нам вдасться відкрити лікарню».
«На жаль, - відзначив намісник Лаври, - наша Церква, на відміну, наприклад, від Грецької, знаходиться на самозабезпеченні. От і доводиться, крім головного – вознесіння молитви Господу, займатися ще й побутом».
Він переконаний: «Якби Лаврі повернули те, що відняла радянська влада, – наприклад, земельні угіддя, сади, ліси, трапезні і грошові кошти, які мала Лавра, ми б завжди мали можливість творити справи милосердя і допомагати всім нужденним». (За даними ZN.UA, у 1764 році Катерина II провела секуляризацію земель монастирів, після чого в Києво-Печерській Лаврі замість сотень тисяч десятини і 76 000 кріпосних залишилося тільки 3000 десятини ріллі і 1000 десятини сінокосів (десятина = 1.09 гектара). У 1895 році на банківському рахунку Лаври налічувалося 1,8 млн. рублів.)
Крім того, на запитання: «Як Ви плануєте надалі розвивати територію Лаври? Чи плануєте щось будувати? Якою буде доля музеїв і корпусів Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, розташованих з боку Економічних воріт Лаври?», митрополит Вишгородський і Чорнобильський відповів: «Ми не маємо права нічого будувати на території Лаври. Ми тільки реставруємо і зберігаємо». Готель, що відкрився нещодавно при Лаврі, – це, за словами настоятеля, «теж відреставрована старовинна будівля».
За словами митрополита Павла, «слава Богу, за допомогою добрих людей сьогодні ми маємо можливість колишні музеї атеїзму, склади приводити до первісного призначення. Ми не змінюємо зовнішній вигляд корпусів, але облаштовуємо їх усередині. Ось, наприклад, облаштували корпус під музей монастиря, храм ікони Божої Матері «Всіх Скорботних Радість», Аннозачатіївський храм. Також братії монастиря хотілося б відкрити монастирську лікарню в приміщеннях, які сьогодні займає інфекційна лікарня. Монастирю необхідно лікувати ченців, священиків, парафіян, бідних людей, які не мають коштів для підтримки власного здоров’я».
Водночас, на запитання «А які корпуси плануєте залишити Інституту культури і мистецтв?», намісник Лаври відповів: «Я впевнений, що на території стародавнього Києво-Печерського монастиря не місце для інституту підвищення кваліфікації співробітників сфери культури, мистецтва та кінематографії. Нам не потрібно чужого, але ми хотіли б повернути монастирю те, що йому належало споконвіку. Сподіваємося, що милістю Божою і завдяки світлому розуму керівників країни це відбудеться. Сьогодні нашому монастирю важко навіть під кладовище землю отримати. Адже колись у Лаври були значні володіння, які, до речі, ченці не привласнювали, а купували, брали в дар від жертводавців. А сьогодні нам тільки й залишається, що молитися про справедливість».