Католикос-патріарх всієї Грузії Ілля II вважає своїм обов`язком сприяти відновленню дружніх російсько-грузинських відносин.

"Ваша Святосте, ті політичні відносини, які склалися між Росією і Грузією, - це абсолютно неприпустимі відносини. Ми близькі православні народи, і ці відносини були створені заздрістю наших ворогів", - сказав він, звертаючись до патріарха Московського і всієї Русі Кирила після літургії в Києво-Печерській лаврі в четвер.

Цю літургію Ілля II звершив спільно з патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, митрополитом Київським і всієї України Володимиром, митрополитом Мінським і Слуцьким Філаретом у четвер, у День Хрещення Русі.

Відео дня

"Ми повинні зробити все можливе, щоб була відновлена ​​дружба і братерство між нашими народами і державами. На нас, Ваше Святосте, лежить велика відповідальність. Я сподіваюся на Вашу мудрість. Я багато років Вас знаю. Ви повинні увійти в історію Росії і Грузії як миротворець, як людина, яка створила мир між двома народами ", - наголосив він.

Ілля II сказав, що молиться про те, щоб були подолані розділення, які існують в Україні, "щоб Українська православна церква об`єдналася, щоб був єдиний пастир - Господь і одна паства".

Він подарував патріарху Кирилу мозаїчну ікону святого Георгія Побідоносця, над якою працювали відомі грузинські художники. Зазначивши, що цей святий є символом перемоги, грузинський патріарх побажав предстоятелю Російської церкви "завжди бути переможцем".

У свою чергу патріарх Кирило запевнив, що "молитвами і трудами будемо відновлювати мир між людьми, народами, країнами, особливо єдиновірними, намагатися працювати для того, щоб світ змінювався, світло Христове торкалося сердець людей, рід людський мав надію на майбутнє".

"Ми цінуємо Ваше служіння як предстоятеля Грузинської православної церкви. На частку Вашу випала, з одного боку, радісна місія відкриття нових єпархій, висвячування духовенства, відкриття храмів, звернення людей до віри в безлічі, відновлення первісної ролі Грузинської церкви в житті грузинського народу" , - зазначив він.

З іншого боку, продовжив він, на частку Іллі II випали і скорботи, багато сил він поклав "на вівтар Церкви і Вітчизни свооєї".

Як повідомлялося, 27 липня під час промови на Володимирській гірці в Києві патріарх Кирило обмовився і назвав князя Володимира "рівноапостольним Кирилом".
Корреспондент