«На жаль, коли треба висвітлити в ЗМІ якесь церковне дійство, що звершується в монастирі, жоден журналіст з камерою не прийде, як би ми не запрошували. А для брехні ефірного часу не шкода. Журналіст має бути проповідником слова, культури... Знімати з-під поли, провокувати дискусію, дозволяти собі хамство і перекручування фактів – це не робить честі Вашому трудовому колективу», — зазначив у відкритому зверненні до Генерального директора ТРК «Студія «1+1» Олександра Ткаченка з приводу неетичної поведінки журналіста телеканалу Михайла Ткача Чорнобильський і Вишгородський митрополит Павел.

Також владика висловив сподівання, що керівництво телеканалу дасть відповідь на звернення, і нагадав, що опосередковане чи пряме принижування честі, гідності, ділової репутації Києво-Печерської Лаври та священноначалія не виключають відповідних правових та юридичних дій з боку намісника.

Крім того, підкреслив, що висміювання журналістами Лаври, намісника, братії, людей, які тут трудяться і перебувають у паломництві, в тому числі священноначаліє, — свідчить про відсутність у журналістів телеканалу знань професійно-етичних норм журналістської поведінки і, відповідно, їх низький професійний рівень.

Відео дня

Також у листі митрополит Павел звернув увагу Олександра Ткаченка на те, які теми у своїй роботі піднімають журналісти каналу: плітки, що не відповідають дійсності, та «улюблені» теми про машини і телефони священноначалія.

«Я хотів би запитати Вас, шановний пане Олександре, на якій машині їздите Ви, у яких приміщеннях мешкаєте і працюєте, якою технікою у роботі користуються працівники Вашого телеканалу, зокрема, якими камерами журналісти знімають «на замовлення» сюжети, отримуючи за це, очевидно, чималі гроші, — додав намісник. — Хочу сказати, що Ваша діяльність по справедливості заслуговує на найнижчу оцінку, якщо телеканал «1+1» привертає глядацьку аудиторію, показуючи неправду і тим паче зводячи наклеп на Церкву».

За словами митрополита Павла, звернутися з листом до керівництва «Студії «1+1» змусив факт необ’єктивної і упередженої подачі інформації про Києво-Печерську Лавру та священноначаліє Української Православної Церкви співробітниками телеканалу, а також те, що, телефонуючи за номерами ТРК «Студія «1+1», владика не отримав можливості поспілкуватися з цього приводу ні особисто з Генеральним директором, ні з відповідальними заступниками.

Зокрема 21 липня 2011 року намісник Лаври запросив знімальну групу «Студії «1+1» , а саме журналіста Михайла Ткача, на інтерв’ю та екскурсію до Києво-Печерської Лаври, щоб спростувати висловлені ним в ефірі телеканалу «1+1» обвинувачення на адресу монастиря.

За словами владики, зустріч було призначено на 25 липня 2011 року. Прибувши на територію Лаври, знімальна група самовільно знімала відеокамерою та прихованою камерою відеоматеріали, не звертаючи уваги на зауваження з боку уповноважених осіб, порушуючи правила монастиря і громадянське право на конфіденційність. А журналіст Михайло Ткач у спілкуванні вів себе неадекватно, фамільярно і зневажливо, незважаючи на те, що митрополит Павел старший за віком, а, по-друге, в сані – митрополит, намісник Лаври.

Крім того, коли під час зйомки намісник зробив зауваження журналісту і нагадав, що є суд Божий, то він обурився і сказав, що цими словами «владика його проклинає».

Православие в Украине