На Тернопільщині у селі Мала Іловиця Шумського району встановили хрест на місці будівництва храму та монастиря на честь преподобного Амфілохія. Як повідомляє кореспондент УНІАН, попередньо сьогодні у селі відбулося урочисте богослужіння за участю єпископів Української православної церкви Київського патріархату, яке пройшло з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА в храмі Вознесіння Господнього. Літургія відбулася з нагоди прославлення преподобного Амфілохія, який народився в 1894 році у селі Мала Іловиця. Після літургії віруючі на чолі з духовенством пройшли хресним ходом до хатини, де жив преподобний Амфілохій, а потім – до місця, де збудуть храм та монастир в його честь.

Довідка УНІАН. Преподобний Амфілохій Почаївський (у миру Яків Головатюк) був послушником Почаївської лаври, мав дар зцілювати хворих. Був капеланом УПА і неодноразово лікував поранених воїнів.
За те, що не дозволяв Радянській владі закрити Почаївську Лавру, його було відправлено на примусове лікування до Буданівської психіатричної лікарні.
Згодом він жив та приймав хворих у с. Мала Іловиця Шумського району аж до своєї смерті 1 січня 1971 року. Після поховання на його могилі почали відбуватися чудеса і зцілення, котрі не припиняються до сьогодні.

 

Відео дня