Один із найбільших спонсорів Української православної церкви Московського патріархату, бізнесмен Віктор Нусенкіс, згортає фінансову підтримку церкви, пише Ъ-Украина у статті Церковний відхід.

Виданню стало відомо про скандал, що стався під час проведення Помісного собору УПЦ МП, на якому планувалося ухвалити новий Статут церкви, який передбачав, на думку його супротивників, розширення її автономії.

Як повідомили джерела видання, один з основних публічних спонсорів УПЦ МП, голова холдингу Донецьксталь Віктор Нусенкіс, присутній на соборі як делегат від мирян Донецької єпархії, у своєму виступі назвав собор "зборищем", за що митрополит Володимир зробив йому зауваження. Після цього Нусенкіс нібито заявив, що "автокефалії в УПЦ МП ніколи не буде".

Відео дня

Джерела стверджують, що в суперечку з підприємцем вступив митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук), відомий своїми публічними заявами про необхідність автокефалії. Він зазначив, що якщо віруючі УПЦ МП ухвалять відповідне рішення, то вона буде. У відповідь Нусенкіс сказав, що "ніякої автокефалії і близько бути не може".

Нусенкіс, за даними видання, надавав значну допомогу УПЦ МП, жертвуючи митрополії щомісяця 1 млн грн. Тепер ці коштів церква може втратити, оскільки після скандалу, що стався на соборі, підприємець вважає недоцільним підтримувати УПЦ МП. Підтвердженням цих намірів стало припинення фінансування виробництва і виходу в ефір програми Світ православ`я, яка транслювалася на телеканалі Глас.

Цю інформацію підтвердив прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко. "Фінансування програми дійсно припинено, наступний її випуск вийде на радіо Ера, а не на телеканалі Глас", - пояснив Ъ-Украина протоієрей. Разом з тим він підкреслив: "У церкви знайдуться гроші, щоб випускати те, що вона хоче".

За інформацією газети Ъ-Украина, тепер кошти, які виділяв Нусенкіс митрополії, він має намір направити на фінансування організацій, які виступають проти автокефалії УПЦ МП. Втім, їх представники відкрито це не підтверджують.